„Seoses viimastel päevadel tekkinud spekulatsiooniga seoses Moskva liiniga Transnistria konflikti lahendamisel kinnitab Vene välisministeerium Venemaa positsiooni muutumatust, mis lähtub järjepidevalt Moldova vabariigi suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse tunnustamisest, austades samuti tema põhiseaduses kinnistatud neutraalsuse põhimõtet,“ seisab avalduses BNSi teatel.

Dokumendis kinnitatakse, et just neil alustel toetab Moskva pikaajalise vastastikku vastuvõetava poliitilise lahenduse kooskõlastamist, mis kindlustaks Transnistriale garanteeritud eristatuse Moldova riigi koosseisus.

Moldovas leidis eelmisel nädalal Vene saatkonnas Chişinăus toimunud ametlikul vastuvõtul aset skandaal, kui sõna anti separatistliku Transnistria välisministrile.

Venemaa päeva puhul saatkonnas korraldatud pidulikul vastuvõtul andis Venemaa suursaadik sõna Vladimir Jastrebtšakile, tutvustades teda "Transnistria välisametkonna juhina". Seepeale lahkusid mitmed välissaadikud ja Moldova asevälisminister Andrei Popov peosaalist.

Telekanal Publica pühendas sellele vahejuhtumile kõik õhtused uudistesaated ja korraldas sel teemal mitu vestlusringi.

Vene välisministeerium avaldas teisipäevases avalduses samuti lootust, et 21. juunil Moskvas aset leidev mitteametlik kohtumine Transnistria kõneluspoolte ja vahendajatega toob kaasa läbirääkimiste protsessi taastumise formaadis 5+2.

Kõnelustel formaadis 5+2 osalevad Moldova ja Transnistria kui konfliktipooled, Venemaa, Ukraina ja OSCE kui vahendajad ning USA ja Euroopa Liit kui vaatlejad.