"Venemaa on järjekindlalt deklareerinud, et ootab järgmiste sammude astumist, sealhulgas Hollandi poolt tunnustatud rahvusvaheliste õigusnormide rikkumise eest vastutavate Hollandi ametnike karistamist," teatas ministeerium oma veebilehel Interfaxi ja BNS-i vahendusel.

Hollandi suursaadik Moskvas Ron van Dartel külastas reedel Venemaa välisministeeriumi, et edastada Hollandi välisministeeriumi neljapäeval Haagis Vene suursaadikule üle antud noodi koopia.

"[Noodis] tunnistatakse, et diplomaatilise puutumatusega Vene diplomaadi vahistamise ja kinnipidamisega rikuti Madalmaade Kuningriigi 1961. aasta diplomaatiliste suhete Viini konventsiooniga võetud kohustusi. Madalmaade Kuningriik esitas Vene Föderatsioonile sellega seoses oma vabandused," kirjutas ministeerium.

"[Holland] väljendas noodis soovi jätkata tihedat suhtlust, et kahepoolse koostöö vaimus selgitada välja juhtunu kõik asjaolud," seisis teadaandes.

Vene välisametkonna esindaja Aleksandr Lukaševitši sõnul tungisid esmaspäeval Borodini korterisse moondamisülikonnas relvastatud isikud, kes ei vaevunud ennast tutvustama. Nad olevat süüdistanud Borodini laste väärkohtlemises, kasutanud tema suhtes vägivalda, viinud ta politseijaoskonda, kus hoidsid teda hommikuni, ning lasknud seejärel vabandusi esitamata vabaks.

Suhted Venemaa ja Hollandi vahel halvenesid järsult läinud nädalal, mil Vene võimud esitasid keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace jäälõhkuja Arctic Sunrise 30 meeskonnaliikmele süüdistuse piraatluses. Venemaal vahi all viibivate aktivistide seas on ka kaks hollandlast.

Holland on esitanud rahvusvahelisele mereõiguse kohtule hagi Arctic Sunrise'i meeskonnaliikmete vabastamiseks.