John Allen Muhammad (41) ja Jamaika päritolu John Lee Malvo (17) vahistati neljapäeval kiirteetaskus, kus nad autos magasid. Meeste autost leitud relv oli ballistilise ekspertiisi väitel sama, millest tulistati 13 snaipriohvrist 11.

Marylandi osariigi Montgomery maakonna politsei sai 17. oktoobril kõne mehelt, keda paistis vihastavat, et dispetšer ei saanud aru, kes ta on.

“Ma olen jumal!” karjus ärritanud mees korrakaitseametnike sõnul.

“Kas te ei tea, kellega teil tegemist on? Kontrollige Montgomery röövmõrva, kui te mind ei usu!”

Politsei arvas, et helistaja viitab Montgomery maakonnale Marylandis, kus leidis aset mitu snaiprimõrva.

Järgmisel päeval võttis läbematu mees vähemalt kaks telefonikõnet — Virginia osariigis asuva Ashlandi preestrile ja Bellinghami preestrile riigi teises otsas Washingtoni osariigis.

Ashland on paik, kus snaiper tulistas pühapäeva õhtul üheksandat mõrvaohvrit ja Bellinghamis kohtusid Muhammad ja Malvo esimest korda.

Helistaja käskis Ashlandi preestril kästa uurijail Montgomery kuritegu uurida, täpsustades seekord, et mõeldud on linna Alabamas.

Politsei võttiski ühendust Alabama osariigi politseiga ja jõudis jälile 21. septembril alkoholipoes aset leidnud mõrva ja röövikatse järel sündmuspaigale jäetud relvalt leitud sõrmejäljele.

Immigratsiooni- ja Naturalisatsiooniteenistus tuvastas, et sõrmejälg kuulus Malvole, kel oli Bellinghamis elades probleeme immigratsiooniametnikega.

Seejärel avastasid uurijad, et Malvo ja Lahesõja veteran Muhammad on sõbrad.

Teisipäeval jõuti Muhammadi 1990. aasta Chevrolet Caprice’i jälile, auto oli registreeritud mehe nimele New Jerseys.

Chevrolet Caprice kuulutati tagaotsitavaks kolmapäeva õhtul, tund aega hiljem märkas veokijuht Ron Lancz Washingtonist 70 km loodes autot magavate meestega.

Lancz tõkestas auto ärasõidutee oma veokiga ja jäi politseid ootama. Saabunud korravalvurid võtsid autos viibinud mehed kohe vahi alla.

Kohe hoogustus ka kuriteo asjaolude uurimine. Föderaalagendid otsisid läbi maja läänerannikul Washingtoni osariigis Tacomas ja viisid kaasa kolm puutüve, mida naabrite arvates võidi kasutada laskeharjutusteks.

Ajakirjanduse teatel elas Muhammad mõne aja eest koos Malvoga kõnealuses Tacoma majas, kus naabrid olevat detsembris ja jaanuaris tulistamist kuulnud.

Muhammad teenis ligi kümme aastat USA armees ning jõudis seersandi auastmesse. Ta sai mitu medalit teenistuse eest 1991. aasta Lahesõjas, 1994. aastal saadeti ta erru, rääkis kaitseministeeriumi ametnik.

USA armeesse astus ta 1985. aastal John Allen Williamsi nime all ja temast kujunes kõrgeima taseme “ekspert” automaadi M-16 alal, mis sarnaneb snaipri kasutatud Bushmasteriga.

Hiljem läks Muhammad üle islamiusku ja muutis nime.

Ajaleht Seattle Times kirjutas politseile, tuttavatele ja endistele naistele viidates, et Muhammad olevat väljendanud Ameerika-vastaseid seisukohti ja toetanud terroriste.

Washingtoni osariigis elamise ajal ei kuulunud ta aga politsei teada ühessegi rühmitusse.