Ebainimlikes tingimustes elama ja töötama sunnitud poolakatest õnnestus hiljem kodumaale naasta vaid umbes 8000 inimesel, vahendab Polskie Radio.

Küüditamise kavandasid ja viisid läbi Nõukogude võimud, kes otsustasid Ida-Poolast ära viia kõik poolakad, keda peeti ohtlikeks Nõukogude režiimile. Alguses oli ohtlik intelligents, hiljem ka rikkad talupidajad ja oskustöölised. NKVD instruktsioonide kohaselt võis kaasa võtta vaid mõned isiklikud esemed. Küüditatute vara anti üle kohalikele võimudele. Sajad tuhanded inimesed pandi loomavagunitesse ning algas reis ebainimlikes tingimustes.

Aastatel 1940-1941 viisid Nõukogude võimud Ida-Poolas läbi neli sellist küüditamist. Lisaks sellele küüditati inimesi Poolast Siberisse ka aastatel 1944-1947.

Nõukogude Liidu poolt ümberasustamiseks nimetatud protsessi käigus pidi oma kodumaalt lahkuma hinnanguliselt 1 300 000 poolakat. Täpset numbrit ei teata, sest teadlased ei pääse küüditamist puudutavatele dokumentidele Venemaal ligi. Mitusada tuhat inimest suri haiguste, epideemiate ja nälja tõttu.