Paeti hinnangul tugevdab NATO välisministrite tänane otsus anda NATO liikmelisuse tegevuskava (MAP) Montenegrole ja kinnitus peatsest MAP-i andmisest Bosnia ja Hertsegoviinale Euroopa julgeolekut, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

NATO välisministrid kinnitasid, et NATO uksed jäävad avatuks kõigile Euroopa demokraatlikele riikidele, kes jagavad NATO väärtusi ning on valmis täitma liikmelisusest tulenevat vastutust ja kohustusi. Paeti sõnul on Eesti olnud alati NATO laienemise ja liikmelisuse tegevuskava (MAP) tugev toetaja.

Paet kinnitas, et NATO liikmelisuse tegevuskava on tõhus ja edukas vahend, mis aitab uutel demokraatiatel reforme läbi viia. „

Samas ei tähenda MAP automaatset NATO liikmelisust,“ rõhutas Paet. Ta lisas, et NATO liikmelisuse saavutamiseks on erinevaid teid – NATO liikmelisuse tegevuskavaga samaväärne on aastase riikliku plaani (ANP) koostamine ja täitmine.

Paeti kinnitusel rõhutasid NATO välisministrid, et NATO laienemine on kõige tõhusam viis tuua Lääne-Balkani piirkonda stabiilsus ja heaolu.

NATO välisministrid kinnitasid ka valmisolekut anda Bosniale ja Hertsegoviinale MAP. Paet märkis, et NATO välisministrid leidsid, et Bosnia ja Hertsegoviina on saavutanud suurt edu oma reformide teostamisel ning tervitasid riigi avaldust liikmelisuse tegevuskava saamiseks.

NATO välisministrid kutsusid Bosniat ja Hertsegoviinat üles jätkama tõhusat koostööd NATO-ga intensiivse dialoogi ja individuaalse partnerlustegevuskava abil. „Eesti toetab ja julgustab Bosnia ja Hertsegoviinat jätkama oma edukat tööd reformidega,“ lausus Paet.

Välisministrid leidsid ka ühiselt, et üksikasjalikum arutelu uue strateegilise kontseptsiooni üle toimub NATO välisministrite järgmisel kohtumisel Tallinnas 2010. aasta aprillis.