Prantsuse ja Itaalia päästjad jätkasid endiselt teadmata kadunud kahe briti ja kahe hispaanlase otsinguid Mont Maudit'l, mis tõlkes on "äraneetud mägi", vahendab BNS.

"Hukkunute arv on praegu üheksa," ütles piirkonna prefekt Philippe de Rumigny AFP-le.

Laviinis sai vigastada üheksa inimest, kellele anti kohalikus haiglas arstiabi.

Nimetamata politseiametnik ütles varem, et laviin tabas mitut köitega kinnitatud alpinistide rühma.

Enam kui nelja kilomeetri kõrgusel käiva Prantsuse kõrgmäestikupäästjate rühma PGHM operatsiooniga liitusid päeval ka Itaalia mäepäästjad.

"Me pakume (otsimis)rühmasid, kaasa arvatud koeri," ütles piirivalvepolitsei mäepääste piirkonnaülem Delfino Viglione Itaalia uudistekanalile SkyTG24. "Tegemist on raske, järsu osaga mäest. Tuul viis tõenäoliselt lume kogunemiseni, mis liikus paigast, kui mägironijad sellest möödusid."

Viglione tunnistas, et Mont Blanc võib olla ohtlik ka suvekuudel.

"Kunagi ei tohi valvsust kaotada. Kahjuks juhtuvad taolised tragöödiad sageli," sõnas ta.

François ütles varem, et kadunuksjäänud liikusid ülejäänud grupi ees, mistõttu on võimalik, et mõnel neist võis õnnestuda laviini vältida, ehkki iga tunniga väheneb nende pääsemise tõenäosus.

Prantsuse siseminister Manuel Valls teatas, et sõidab sündmuskohale.

"Otsingud jätkuvad kadunute leidmiseks," ütles Valls avalduses ja avaldas õnnetusega seotud perekondadele kaastunnet ning toetust.

Üks kannatanu andis häire varahommikul kell 3.25 GMT (kohaliku aja järgi kell 5.25, Eesti aja järgi kell 6.25) Mont Blanci mäemassiivi kõrguselt kolmandalt tipult Mont Maudit'lt (4465 meetrit). Seda nõlva peetakse Mont Blanci vallutamisel üheks raskemaks küljeks.

Ametnike sõnul oli tegemist 28 inimesest koosnenud rühmaga, kelle hulgas olid ka kohalikud grupijuhid. Seltskond lahkus 3600 meetri kõrgusest baaslaagrist kohaliku aja järgi kell 1.30 (Eesti aja järgi kell 2.30).

"Ilmateated ei ennustanud laviiniohtu," ütles sündmuspaiga lähedal asuva kunagise taliolümpialinna Chamonix' linnapea Eric Fournier AFP-le.

Rumigny sõnul peetakse tõenäoliseks, et mäeküljelt "tuli lahti 40-sentimeetrine kiht", mis vallandas laviini. François' sõnul peetakse tõenäoliseks, et lume ja jää kihi murdumise põhjustas üks ronijaist.

Ilmajaam Meteo France teatas AFP-le, et piirkonnas on neljapäeval tugevad tuuled, mis võivad ulatuda kuni 19 meetrini sekundis.

Tegemist on viimase kümne aasta ohvriterohkeima mägironimisõnnetusega Prantsusmaal.

2008. aasta augustis sai Mont Blanc du Taculil surma kaheksa ronijat - neli sakslast, kolm šveitslast ja nende austerlasest giid -, kui suured jäälahmakad nende jalge all murdusid ja neid järgnenud laviiniga kaasa tõmbasid.

Aprillis sai Mont Blancil surma norra murdmaasuusataja, kes jäi samuti laviini alla. Umbes kuu aega enne seda hukkus Kanada suusataja, kes kukkus 20 meetri sügavusse kaljulõhesse.

Tuhanded turistid külastavad igal aastal Prantsuse Alpe, kus lisaks mägironimisele saab tegeleda ka mäesuusatamise ja muude talispordialadega. Igal aastal hukkub mägedes kümneid inimesi.