3,5 miljoni elanikuga Moldova, mis asub Ukraina ja Euroopa Liitu kuuluva Rumeenia vahel, paiskus poliitilise skandaalide keerisesse, kui mullu selgus, et riigi pangandussüsteemist läks kaduma miljard dollarit, mis moodustab umbes viiendiku selle Euroopa ühe vaeseima riigi sisemajanduse kogutoodangust. Tuhanded inimesed tulid seepeale tänavatele meelt avaldama ja Euroopa Liit otsustas lõpetada majandusliku abi andmise Moldovale.

Moldova endine peaminister Vlad Filat – üks viiest peaministrist viimasel kolmel aastal – võeti skeemi osalisena telekaamerate ees vahi alla ja mõisteti hiljem üheksaks aastaks vangi. Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt aga usub suur osa moldovlasi endiselt, et teistelgi Euroopa Liidu meelsetel poliitikutel oli pettuses oma osa etendada.

Sotsialistist Igor Dodon, kes tahab lõpetada Moldova Euroopa Liiduga intergeerimise, on avaliku arvamuse küsitlustes juhtimas, aga ei pruugi sellegipoolest koguda vajalikul määral hääli, et saada valituks esimeses voorus, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Maia Sandu

Tema lähim konkurent on Euroopa Liidu meelne Maia Sandu, endine Maailmapanga ökonomist ja Moldova hariduminister, kes hoiatas valimiste eel Moldova tagasilangemise eest Moskva mõjusfääri.

Dodon lubab võidu korral korraldada rahvahääletuse, et taganeda poliitilisest ja kaubandusleppest Euroopa Liiduga, mis sõlmiti pelgalt kaks aastat tagasi, ja selle asemel ühineda Venemaa juhitava Euraasia tolliliiduga.

Valitseva Demokraatliku Partei kandidaat Marian Lupu loobus kolmapäeval kandideermisest, öeldes, et tahab sellega suurendada Euroopa Liidu meelse kandidaadi võiduvõimalusi. Haridusminister Sandu aga leidis, et teise läänemeelse kandidaadi otsus kandideerimisest loobuda suurendab vastupidi Venemaa-meelse Dodoni šansse.

Esimesi valimistulemusi on oodata Eesti aja järgi kell 24.