Qadri ütles, et tundis end kohustatud olevat fatwaga esinema, sest tunneb muret moslemite radikaliseerumise üle ning teised moslemivaimulikud ja õpetlased pole seda hukka mõistnud, vahendab Sky News.

Qadri sõnul läheb tema fatwa, mis veenab noori moslemeid äärmuslusele selga pöörama, kaugemale kui ükski varasem hukkamõist.

„Tegelikkus on see, et ükskõik, mida terroristid teevad, ei ole märterlus. Kõik need teod viivad nad põrgutulle,” ütles Qadri.

59-aastane Qadri on sündinud Pakistanis ja juhib ülemaailmset religioosset ja haridusorganisatsiooni Minhaj ul-Quran, mis levitab rahu, tolerantsust ja moderniseerimist toetavaid sufistlikke ideid.

Endine Pakistani minister ja mõrvatud peaministri Benazir Bhutto kaasvõitleja Qadri peab üle maailma loenguid, milles propageerib oma harmooniasõnumit. Ta oli ka üks esimesi moslemiliidreid, kes mõistis hukka 2001. aasta 11. septembri terroriaktid.

Qadri sõnul on ta kindel, et tema religioossel üleskutsel on märkimisväärne mõju, sest ta lähtub klassikalistest õpetustest ja autoriteetidest, mida tunnustavad kõik islami sektid.

„Ma ütlen, et enam kui 50 protsenti muudavad on suhtumist, nad saavad mõjutatud,” ütles Qadri. „Ülejäänud 50 protsendist vähemalt mõned, pooled, hakkavad oma elus, oma terroritegevuses kahtlema.”