„Ta väidab, et on džihadist ja ütleb, et kuulub al-Qaidasse,“ ütles Prantsusmaa siseminister Claude Guéant Toulouse'is ajakirjanikele CNN-i vahendusel. „Ta tahtis kätte maksta palestiina laste eest ja tasuda kätte Prantsuse armeele sekkumiste eest välismaal.“

Pariisi prokurör François Molins ütles, et kahtlusalune teatas teda piiravatele politseinikele, et tegutses üksi ning kavatses kolmapäeval korraldada rohkem rünnakuid politsei ja sõdurite vastu.

Tema ainus kahetsus oli, et ta ei suutnud rohkem inimesi tappa, ütles prokurör.

Molins lisas, et Merah on andnud mõista, et ta ei ole enesetapumissioonil. Tal ei ole sellise inimese hinge, kes enesetapu sooritaks, tal ei ole märtri hinge. Ta eelistab tappa ja elada, kinnitas prokurör.

Merah oli Prantsuse luure jälgimise all mitu aastat, sest oli juba toime pannud mitmeid seaduserikkumisi, millest mõned olid vägivaldsed, teatas Guéant.

Minister lisas, et Merah on veetnud märkimisväärselt palju aega Afganistanis ja Pakistanis.

Advokaat Christian Etelin, kes on Merahi varasemate pisikuritegude puhul kaitsnud, ütles, et tema klient läks Afganistani kaks aastat tagasi. Etelin ütles BFM TV-le, et Merah radikaliseerus äkki ja tahtis rohkem poliitikaga tegelda.

Etelin nägi Merahi, keda ta nimetas keeruliseks isiksuseks, 24. veebruaril, kui tema üle mõisteti kohut loata autojuhtimise ja vigastustega õnnetuse põhjustamise eest. Merah mõisteti kuuks ajaks vangi ja pidi aprilli alguses taas kohtusse ilmuma. Selle asemel seostati ta aga osalt rolleri tõttu viimase aja tulistamistega Toulouse'is ja Montaubanis.

Tulistamised viitavad halastamatule ja otsusekindlale tapjale.

Kõiki seitset ohvrit tulistati pähe, enamasti läheda maa pealt ning võimude teatel valiti nad hoolikalt välja usulise ja etnilise tausta järgi.

Molins'i sõnul tahtis Merah Prantsusmaa „põlvili suruda“. Ta rääkis, et sai väljaõppe al-Qaida baasis Afganistani-Pakistani piirialal Waziristanis.

Naabrid kirjeldasid Merahi vaikse mehena. Kodus vaatas ta aga Molins'i sõnul internetist vägivaldseid džihadistlikke videoid, muuhulgas peade maharaiumisest.

Alaealisena karistas Toulouse'i noortekohus Merahi 15 korral.

Prantsusmaa kaitseministeeriumi teatel üritas Merah kahel korral armeesse pääseda. Esimesel korral Lille'is praagiti ta välja kuritegeliku tausta tõttu. 2010. aasta juulis püüdis ta Toulouse'is võõrleegioni astuda, kuid lahkus esimeste katsete ajal.

Merah kasvas üles Toulouse'i põhjapoolses eeslinnas Les Izards'is, kus Etelini sõnul esineb narkokaubandust. Merah ei tegelenud siiski kunagi narkootikumidega, pigem röövimistega.