Kõneldes esmaspäeval Jeruusalemmas hommikusöögil umbes 40 rahaannetajale, ütles Romney, et ta on mõelnud, kuidas on Iisrael saavutanud suurema majandusliku õitsengu kui tema naabrid, vahendab BBC News.

„Siia tulles võib märgata sisemajanduse kogutoodangut inimese kohta näiteks Iisraelis, mis on umbes 21 000 dollarit ja võrrelda seda sisemajanduse kogutoodanguga inimese kohta piirkondades, mida haldab Palestiina omavalitsus, mis on pigem 10 000 dollarit, võib märgata sellist täielikku erinevust majanduslikus elujõus,“ ütles Romney väidetavalt.

Ta viitas raamatule nimega „Riikide rikkus ja vaesus“, mille autor on David Landes ja mis uurib, kuidas mõned ühiskonnad muutuvad jõukamaks kui nende naabrid.

Romney sõnul oli ta seda raamatut lugedes järeldusele jõudnud, et kui midagi saab õppida maailma majandusajaloost, siis on see järgmine: kõik määrab kultuur.

„Ja kui ma tulen siia ja vaatan seda linna ja hindan selle riigi inimeste saavutusi, tunnen ma kultuuri ja mõne muugi asja jõudu,“ ütles Romney.

Majanduslik ebavõrdsus Iisraeli ja Palestiina omavalitsuse vahel on isegi suurem kui Romney välja tõi. Maailmapanga andmetel oli Iisraeli sisemajanduse kogutoodang 2011. aastal 31 000 dollarit inimese kohta, Jordani jõe läänekaldal ja Gaza sektoris aga vaid 1500 dollarit.

Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi abi Saeb Erekat reageeris Romney sõnavõtule kiiresti.

„See on rassistlik avaldus ja see mees ei saa aru, et Palestiina majandus ei suuda oma potentsiaali saavutada, sest seal on Iisraeli okupatsioon,“ ütles Erekat. „Mulle tundub, et sellel mehel pole informatsiooni, teadmisi, visiooni ega arusaamist selle regiooni ja sealsete inimeste kohta. Samuti puuduvad tal teadmised iisraellaste eneste kohta. Ma pole kuulnud ühtki Iisraeli ametnikku rääkimas kultuurilisest üleolekust.“

Romney valimiskampaania pressiesindaja Andrea Saul ütles, et Romney sõnad olevat suurelt osalt valesti edasi antud.

Romney olevat rääkinud palju üldisemalt ning toonud näiteid sissetuleku erinevustest USA ja Mehhiko ning Tšiili ja Ecuadori vahel.

Valge Maja pressiesindaja ütles, et Romney kommentaarid jätsid inimesed pead kratsima.

Pühapäeval tekitas Romney vastakaid arvamusi, kui nimetas Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks. Ta ütles intervjuus CNN-ile, et pooldaks USA saatkonna kolimist Tel Avivist Jeruusalemma.

Jeruusalemma staatus on Iisraeli ja palestiinlaste vaheliste rahukõneluste võtmetähtsusega küsimus.