20 minutiks kell 06.07 Moskva aja järgi (07.07 Eesti aja järgi), muutes lõplikult orbitaaljaama trajektoori ning suunates selle Vaikse ookeani asustamata lõunaossa.

Lennujuhtimiskeskuse esindajate sõnul käivitati Miri mootor viimaseks 20 minutiks kell 06.07 Moskva aja järgi (07.07 Eesti aja järgi), muutes lõplikult orbitaaljaama trajektoori ning suunates selle Vaikse ookeani asustamata lõunaossa.

Lennujuhtimiskeskus kaotas ühenduse Miriga kell 07.30, kui viimased sidekanalid suleti.

Orbitaaljaam lakkas olemast Eesti aja järgi kell 07.59, sisenedes Maa atmosfääri.

Mir sööstis atmosfääri Austraalia kirderannikust 2000 km kaugusel, suur osa sellest põles ära Vaikse ookeani saartest üle lennates. Austraalia teatas jaama merrekukkumise koordinaatideks 160 kraadi läänepikkust ja 40 kraadi lõunalaiust. Piirkond jääb Austraalia idarannikust 5.800 km kaugusele.

Alla kukkudes lendasid Miri põlevad tükid üle Fidži suurima saare Nadi.

“Mir lõpetas oma võiduka missiooni,” teatas Moskva lähedal asuv lennujuhtimiskeskus. “See oli kosmoseajaloos pretsedenditu sündmus.”

Kosmosespetsialistide sõnul kukkusid Miri põlemata tükid märkimisväärselt väiksemasse piirkonda Vaikses ookeanis kui varem planeeriti. Allakukutamise operatsioonile anti hinne viis, kuid aplaus jäeti seekord ära.

Mir sööstis Maa atmosfääri Austraalia kirderannikust 2000 km kaugusel, suur osa sellest põles ära Vaikse ookeani saartest üle lennates. Austraalia teatas kosmosejaam merrekukkumise koordinaatideks 160 kraadi läänepikkust ja 40 kraadi lõunalaiust. Piirkond jääb Austraalia idarannikust 5.800 km kaugusele.

Vaiksesse ookeani kukkunud Vene orbitaaljaama Mir põlevaid riismeid nähti Fidži kohalt üle lendamas, ütles sealse ilmateenistuse ametnik kohalikule telekanalile.

“See oli tõeliselt lummav,” sõnas Rajendra Prasad ja lisas, et orbitaaljaam liikus väga kiiresti ja täiesti vaikselt.

Uudisteagentuuri Associated Press ajakirjanikud nägid leegitsevaid Miri jäänuseid kaugelt, kui need enne lõplikku kadumist Vaikse ookeani poole sööstsid. Laskumist filmiti. Rusud lendasid üle Fidži peasaare Nadi lõunasse. Teateid mõne saare tabamisest ei ole.

Allakukkuvat Miri nägi ka Nadi kohal lennanud Sunflower Airi piloot Neli Vuatalevu.

“See oli väga kõrgel ja liikus väga suure kiirusega. See oli väga ere ja sel oli pikk suitsusaba, mis jäi mitmeks minutiks atmosfääri püsima,” rääkis Vuatalevu. “Me olime eredas päikeses, aga Mir oli sellest palju heledam.”

Austraalia ametnikud kinnitasid Canberrast, et Miri jäänused kukkusid Vaikse ookeani lõunaossa. Ei ole andmeid, et mõni orbitaaljaama tükk oleks maad tabanud.

Miri teele jäänud maade elanikele pakkus põlevate riismete lend kauni vaatemängu.

“Me nägime viit-kuut tükki, tohutu suitsusaba taga. Vaatepilt kestis 10-15 sekundit,” ütles Reutersi fotograaf Austraaliast ja lisas, et mõni minut hiljem kostis mitu kõmakat. “See oli meie peade kohal pilvede all. See oli elamus, mida kogetakse vaid kord elus.”

Ekaspertide arvates jäi umbes 25 tonni 136-tonnisest Mirist atmosfääri sisenedes terveks ja kukkus tükkidena merre.

Rühm USA ja Vene kosmonaute, teadlasi, kaameramehi ja niisama huvilisi startis Fidžilt kahe väikelennukiga, et Miri viimseid hetke filmilindile jäädvustada. Lennuk suundus Tonga saarest kagusse, kus loodeti orbitaaljaama kukkumisele 100 km kauguselt kaasa elada.

Miri allakukkumistsoonis viibinud kalalaevad pihta ei saanud, ütles laevnike pressiesindaja Tana McHale.

“Kõik on korras. Saan pidevalt sõnumeid, kus öeldakse, et “jäime ellu”,” ütles McHale.

“Ilmselt lagunes see laiali neist kaugel. Nad ei saanud isegi valgusmängu jälgida,” lisas pressiesindaja telefonitsi Californiast.