Ukraina portaali Apostrof küsitletud eksperdid arvavad, et planeeritav transpordimaht raudteel on piisav, et viia Valgevenesse oluline osa loodava 1. tankiarmee koosseisust. Neist saab siis luua Valgevenes tugeva löögirusika, millega võib rünnata kas Ukrainat või luua ühendus Valgevene ja Kaliningradi vahel, lõigates Balti riigid ülejäänud NATOst ära.

Lisaks võimaldab taolise sõjajõu ilmumine Valgevene piirile Moskval saavutada ka Valgevene üle täielikku kontrolli. Valgevene on seni üritanud laveerida Lääne ja Venemaa vahel.

Järgmisel sügisel toimub Venemaa lääneosas õppus Zapad 2017. Venemaa korraldab igal aastal ühe suurõppuse riigi erinevates osades. Varasemate Zapad õppuste käigus on Venemaa harjutanud Balti riikide isoleerimist ja vallutamist.

Ukraina kaitseministeeriumi luure peavalitsus viis peale 2014. aasta Venemaa kallaletungi Ukrainale läbi analüüsi, mis leidis, et Ukrainat rünnates lõi Venemaa samasuguse väegrupeeringu nagu nad olid teinud aasta varem õppusel Zapad 2013.

Valgevene Strateegiliste Uuringute Instituudi vanemanalüütik Deniss Meljantsov selgitas nii suurt sõjalise kaubaveo vajadust just õppusega Zapad 2017. Tema sõnul tehakse Venemaa ja Valgevene suuri ühisõppuseid iga kahe aasta tagant, aga kuna eelmisel korral toimus suurem osa tegevusest Venemaal, siis tollal ei olnud vajadust nii palju sõjakraami Valgevenesse viia.

Valgevene sõjaväe reservohvitser, Valgevene Strateegiliste ja Välispoliitiliste Uuringute Instituudi direktor Arseni Sivitski ei jaganud usku, et tegemist on ettevalmistusega õppuseks, sest Zapad 2013 käigus kasutati palju väiksemat raudteetranspordi mahtu.

"Venemaa poolelt võttis nendest õppustest meie vabariigis osa natuke üle poole üksiku motolaskurbrigaadi isikkooseisust (ligikaudu 2500 meest). Nende transportimiseks vajas Venemaa 20 sõjaväeešeloni, mis vastab 200 vagunile. Arvestades, et 2017. aastal kavatseb Venemaa kaitseministeerium saata Valgevene suunas 20 korda suurema hulga vaguneid, siis see viitab pigem plaanidele viia Valgevenesse suurem osa hiljuti taastatud Lääne sõjaväeringkonna 1. kaardiväe tankiarmee koosseisust," ütles Sivitski.

Info raudteetranspordi suure kasvu kohta tuli välja transporditeenuse hanke materjalidest. Sivitski arvas, et kuna taolist transporti ei pea alati tellima avaliku hankega, siis võib avaliku hanke mahtu korrutada koefitsendiga 1,5, et teada saada tegelikku transpordimahtu.

Sivitski arvas, et kui Venemaa saab viia sellise sõjaväe Valgevene territooriumile, siis annab see võimaluse saada oma kontrolli alla Valgevene ning rünnata Valgevene territooriumilt kas Ukrainat või Balti riike. Just Valgevene territooriumilt on kõige otsesem tee, vaid 70 kilomeetrit, Venemaa Kaliningradi enklaavini, mis asub Leedu ja Poola vahel.