Selle aasta mais teatas Prohhorov, et hakkab juhtima Venemaa liberaalset poliitilist parteid, millel on lähedased suhted Kremliga, vahendab New York Times.

Prohhorov on suhteliselt noor, võluv, pikk, atleetlik ja seiklushimuline, moodne renessanssmees külma sõja müstika hõnguga. Ta on suurepärane suusataja, võitluslik korvpallur ja innukas kikkpoksija.

Prohhorovi huvi korvpalli vastu on tõeline. 2010. aastal sai temast NBA korvpalliklubi New Jersey Nets peaomanik – esimene NBA klubi välismaalasest omanik. Samuti on Prohhorov Venemaa tippkorvpalliklubi Moskva CSKA osanik.

Prohhorovi ärid on seotud panganduse, meedia ja väärismetallidega.

2008. aasta aprillis sundis Venemaa valitsus kummalisel moel Prohhorovi müüma oma suure osaluse firmas Norilsk Nikel. Müügi taga on selgelt 2007. aastal juhtunud intsident, kus Prohhorov viibis Prantsusmaal neli päeva vahi all kahtlustatuna prostituutide vahendamises oma külalistele. Äripartner Vladimir Potanin ütles, et tahtis Prohhorovi välja osta, sest vahistamine oli piinlik. Potanin oli Kremli favoriit ning tehingut peeti tõendiks selle kohta, et Venemaa valitsuse strateegia on kasutada ära väikesi seaduserikkumisi, et sundida strateegiliste tööstusettevõtete omanikke oma firmasid müüma.

Prohhorovi jaoks oli aga tegemist hea õnnega. Tehing sõlmiti vahetult enne seda, kui Venemaa aktsiaturgu tabas ülemaailmne finantskriis ning miljardär teenis selle pealt tohutu rahasumma, samas kui teised oligarhid kannatasid hiiglaslike kahjumite käes. Oma ettevõtte Onexim Groupi kaudu on Prohhorovil endiselt osalus teistes metalliettevõtetes, sealhulgas alumiiniumi tootvas UC Rusalis.

Prohhorovi selle aasta mais, seitse kuud enne valimisi tehtud otsus juhtida liberaalset poliitilist parteid tundub olevat osa Kremli plaanist pakkuda võimuparteist Ühtsest Venemaast tüdinud venemaalastele alternatiivi, säilitades samas toetuse oma võimule.

Prohhorovi juhitud partei Õiglane Asi (Pravoje Delo) esindab üldiselt läänemeelseid liberaalseid vaateid ning Moskva ja Peterburi ärimehi ja intellektuaale. See loodi 2008. aastal Kremlis ning kriitikute sõnul pole see midagi muud kui võltsopositsioon, mille eesmärk on jätta Venemaast mulje kui tõelisest mitmeparteilisest demokraatiast.

On väga ebatõenäoline, et Prohhorov tegi oma otsuse ilma peaminister Vladimir Putini ja president Dmitri Medvedevi heakskiiduta. Kreml jälgib väga hoolikalt oligarhide poliitilist tegevust. Eelmine poliitikasse trüginud oligarh oli Mihhail Hodorkovski, kes arreteeriti 2003. aastal pärast Putinile väljakutse esitamist. Hodorkovski istub endiselt vangis.