Julgeolekuteenistus on iga päevaga, mil ilmneb uut informatsiooni ründajate kohta, üha suurema avalikkuse ja poliitikute kriitikatule all suutmatuse tõttu hoida ära kaubiku- ja noarünnak, mille tagajärjel sai surma kaheksa ja viga pea 50 inimest.

22aastane Youssef Zaghba, üks kolmest mehest, kes ööl vastu pühapäeva London Bridge'il rahva sekka sõitis ja lähedalasuval turul inimesi pussitas, sisenes mullu probleemideta Ühendkuningriiki, hoolimata sellest, et ta peeti veidi varem Itaalia lennujaamas kinni, olles teel Süüriasse võitlema Islamiriigi ja selle ideoloogia eest.

Ajaleht The Times kirjutab, et saareriigi luurekogukonnani jõudis Zaghba kohta olulist teavet. Ta kuulus ka terrorikahtluse tõttu jälgitavate isikute nimekirja.

Maroko päritolu Itaalia kodanik elas sarnaselt teiste ründajatega Ida-Londonis. Ta kolis sinna 2015. aastal. Ühendkuningriigi siseministeerium keeldus eile ametlikult kinnitamast, kas Zaghba lendas lennukiga saareriiki tagasi vahetult pärast seda, kui ta Itaalia võimude poolt 2016. aasta kevadel kinni peeti.

Itaalia riigiametnik Giuseppe Amato andis võimudele teada, et Zaghba soov oli olla terrorist. Ühe allika sõnul leiti tema telefonist hulgaliselt Islamiriigi propagandat. Euroopa ametnike sõnul kanti ta ka terrorikahtluse tõttu jälgitavate isikute nimekirja. Zaghba ei kuulunud aga sellegipoolest kunagi politsei ega Mi5 huviorbiiti.

Julgeolekuallikas ütles ajalehele, et Euroopa andmebaase ei kasutata Ühendkuningriigi ega ka mõnede teiste riikide võimude poolt määral, mil see oleks võimalik. Ühistesse luureandmetesse suhtutakse brittide poolt kohati skeptiliselt, tõdes allikas.

Alles päev varem tuli välja, et teine ründaja, 27-aastane Khuram Butt oli Briti võimudele hästi teada. Ta oli nii politsei kui julgeolekuteenistuse uurimise all. Mees astus üles dokumentaalfilmis The Jihadis Next Door (džihadistid meie kõrval – eesti k.) ja töötas oma sõbra ekstremist Anjem Choudary heaks, kes aitas teadaolevalt välja koolitada 2005. aasta 7. juuli terrorirünnakute (7/7) ninamehi.

Butt üritas teadete kohaselt keelitada ka lapsi Briti tänavatel Islamiriigiga ühinema. Võimud olid sellest teadlikud.

Valitsusjuht Theresa May väljendas ajalehe The Times teatel eile suurt viha luurekogukonna suutmatusega hoiatustest hoolimata tegutseda ja nõudis viivitamatult Mi5 töömeetodite põhjalikku ülevaatamist.