Enne seda oli toimunud Ukraina suurim iseseisvumise järgne meeleavaldus, kus nõuti Kutšma tagasiastumist.

Pärast rohkem kui 20.000 osavõtjaga meeleavalduse hajumist kella nelja paiku hommikul piirasid sajad miilitsad ümber tuhatkonna demonstrandi telklaagri Kiievi valitsuskvartalis ning peksid inimesed kumminuiadega telkidest välja. Pealtnägijate sõnul puhkes lühikesi kähmlusi ja protestijad karjusid “Kutšma välja!”.

Miilitsad võtsid 126 telki kiiresti maha ning loopisid need koos meeleavaldajate asjadega veoautodesse. Mitu tänavat jäi ka pärast miilitsaaktsiooni suletuks.

Vahistatud on 54 protestijat, teatas uudisteagentuur Interfax.

Kiievi miilitsa pressiesindaja Aleksandr Zarubitski kinnitas, et ei telklinnaku asukate ega korravalvurite seas keegi kannatada ei saanud.

“Miilits täitis oma kohustused korrektselt ja professionaalselt,” toonitas Zarubitski.

Küsimusele, mida miilits võtab ette, kui opositsioon peaks teisipäeval üritama linnas uusi massiaktsioone korraldada, vastas Zarubitski, et miilits “kavatseb avalikku korda tagada”.

Telklaagriga loodeti avaldada lisasurvet 1994. aastast võimul püsinud autoritaarsele presidendile, keda opositsioon seostab valitsust kritiseerinud ajakirjaniku Georgi Gongadze surmaga. Opositsioonijuhid korraldasid meeleavalduse Gongadze kadumise aastapäeval. Samal päeval plaaniti veel pressikonverentsi.

Ka teistes Ukraina linnades peeti esmaspäeval tuhandete osalejatega demonstratsioone. Siseministeeriumi hinnangul võis protestijaid olla kogu riigis umbes 53.000.

President Kutšma naaseb teisipäeval Salzburgist, kus ta osales Euroopa Majandusfoorumi töös.