Neljapäeval (20. augustil) algavatest „amfiibsetest“ mereväeõppustest Primorje krai ranniku lähedal võtavad osa kahe riigi mereväelased, merejalaväelased ja mereväepiloodid, kuulutas Vene riigimeedia nädalavahetusel.

Välispoliitika analüütikute sõnul võivad mereväeõppused pingestada õhkkonda regioonis, arvestades viimasel ajal taas kord kuumenenud territooriaalvaidlust saarte ja naftamaardlate ümber Ida-Hiina ja Lõuna-Hiina meres. Peking toonitas seetõttu pühapäeval taas, et Jaapani merel toimuvad õppused ei ole suunatud ühegi riigi vastu ega seotud piirkonnas valitseva olukorraga.

Tasub märkida, et võrreldes Ameerika Ühendriikide militaarõppustega Aasia regioonis, ei ole tegemist millegi märkimisväärsega. Teadaolevalt saadab Hiina ühisõppustele seitse sõjaväelaeva, kuus helikopterit, viis sõjaväelennukit, 21 amfiibset (nii merel kui ka maal sõitvat) sõidukit ja 200 mereväelast ning Venemaa 20 lahing- ja toetuslaeva, kaks allveelaeva, 10 sõjaväelennukit, üheksa amfiibset sõidukit ja samuti 200 mereväelast.

Sellegipoolest on tähelepanuväärne, et Hiina merevägi ei ole Jaapani merel, mis piirneb Lõuna- ja Põhja-Korea, Jaapani ja Venemaaga, varem ühestki õppusest osa võtnud. Samuti on väidetavalt tegemist esimese korraga, mil mereväeõppustel harutatakse ühist meredessandi rünnakut.

Analüütikute hinnangul otsib Venemaa praegu igat võimalust teha erinevate riikidega koostööd ja on sel põhjusel pööranud oma tähelepanu itta, et näidata üles ükskõiksust lääneriikide sanktsioonide ja näpuviibutuste suhtes. Hiina ja Venemaa olulist lähenemist siiski ei oodata, sest see ei ole Moskva strateegilistes huvides, arvestades, et viimane ei soovi majanduslikult hakata Pekingist liigselt sõltuma.