Andrew Parker, brittide luureühenduse juht, juhtis potentsiaalsele ohule tähelepanu täna toimuval Euroopa Liidu julgeolekujuhtide kohtumisel Saksamaal, vahendab uudistekanal BBC.

Ta avaldas, et alates Westministeri terrorirünnakust suudeti Briti saartel ära hoida 12 terroriakti. Alles laupäeval tuli prantsuse võimudel maha lasta aga mees, kes asus pealinna tänavatel valimatult inimesi pussitama, tappes ühe ja vigastades veel nelja inimest. Teadaolevalt kuulus tšetšeeni päritolu ründaja Islamiriiki.

Alles mullu talvel teatas Parker, et 2017. aastal suudeti politsei töö läbi vältida üheksat terrorirünnakut. Tänaste numbritega kokku tähendab see alates 2013. aastast veerandsaja rünnaku ärahoidmist.

Mi5 juht rõhutas, et hoolimata kuningriigi lahkumisest Euroopa Liidust on tõhus julgeolekukoostöö Suurbritannia ja Euroopa Liidu riikide vahel eluliselt oluline ega saa katkeda või väheneda. „Tänases ebakindlas maailmas vajame jagatud tugevust rohkem kui eal varem,“ ütles ta, märkides, et võrreldes viie aasta taguse ajaga on koostöö arenemine tohutu.