Hollandis avalikustatakse kolmapäeval raport, mis De Telegraafi teatel näitab, et Malaysia Airlinesi lennu MH17 kukutas Ida-Ukrainas alla Vene õhutõrjesüsteemi Buk rakett, vahendab Yle Uutiset.

„Uurimisgrupp ütleb selgelt, et see peab olema uus Buki rakett,“ ütles De Telegraafi poliitikatoimetaja Jorn Jonker Ylele.

Jonkeri sõnul tegid Hollandi kriminaaluurijad osana juurdlusest Soomes raketikatsetusi. Nende arv ja tegemise koht ei ole Jonkerile teada. Tema allikate sõnul oli raketikatsetuste salastamiseks mitmeid põhjuseid.

„See hoiti salajas Soome ja Venemaa delikaatsete suhete tõttu. See oli üks põhjus ning lisaks sellele ei tahtnud uurijad anda vastaspoolele võimalust oma tõendeid ümber lükata,“ ütles Jonker.

Jonker peab võimalikuks, et kardeti, et Venemaa võib hakata survet avaldama, kui informatsioon raketikatsetuste kohta oleks avaldatud.

„Võib-olla oleks Venemaa võinud sekkuda või Soomele survet avaldama hakata. Neil oli mõttes mitmeid häid põhjuseid, miks raketikatsetusi ei avalikustatud,“ ütles Jonker.

Ühemõttelist vastust sellele, miks valiti katsetuste läbiviimise kohaks just Soome, Jonker kindlalt anda ei oska.

„Minu allikas arvas, et Soome võidi valida teie maa vaikuse ja ulatuslike asustamata piirkondade tõttu. Lisaks sellele räägiti mulle, et teie maal on raketieksperte,“ rääkis Jonker Ylele.

Jonkeri sõnul annavad uurijad kolmapäeval avaldatavas esialgses raportis vastuse vähemalt kahele küsimusele.

„Kõigepealt vastatakse sellele, kust rakett välja lasti. Tõsi küll, me ei tea, kui täpselt seda öeldakse, sest kõiki tõendeid ei taheta avaldada, aga nad võivad osutada suuna, tõenäoliselt Venemaa toetatud separatistide territooriumilt. Teiseks võivad nad meile täpselt öelda, millist relva kasutati,“ lausus Jonker.

Jonkeri sõnul on uurijad just Soomes tehtud katsetuste alusel kindlad Malaisia lennuki allakukutanud relvas.

„Katsetuse tulemus on see, et see oli Venemaal toodetud rakett. Kõik Buki raketid on toodetud Venemaal, neist osa jäi Ukrainasse. See oli aga uus Venemaal toodetud rakett, nii et see pidi tulema hiljuti Venemaalt,“ sõnas Jonker.

Soome keskkriminaalpolitsei kriminaalülemkomissar Göran Wennqvist kinnitas ajalehele Iltalehti, et keskkriminaalpolitsei on hollandlasi Malaisia lennuki allatulistamise uurimise asjus aidanud. Kas Soomes on tehtud raketikatsetusi, Wennqvist ei kommenteerinud.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlinesi reisilennukis oli ligi 300 inimest, kes kõik hukkusid.