Immigratsioonivastane partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) lõikab samal ajal poliitilist profiiti Merkeli-vastastest meeleoludest, mida seostatakse liidukantsleri aastataguse otsusega lubada riiki enam kui miljon Lähis-Ida ja Aafrika päritolu põgenikku, ja jõuab juba kümendasse kohalikku esinduskogusse 16st, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Valima oodatakse täna pea 2,5 miljonit pealinna elanikku. Valimisjaoskondade uksed avati Eesti aja järgi hommikul kell 9 ja suletakse õhtul kell 20. Esimesi lävepakuküsitlusi on oodata hinnanguliselt pool tundi hiljem.

Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt kaotab Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) hulgaliselt kohti, mis võib tähendada, et vasaktsentristlikul Sotsiaaldemokraatlikul Parteil (SPD) võib õnnestuda valitsevat koalitsiooni muuta. Ühtlasi nõrgestaks see veelgi Merkeli positsiooni ja süvendaks lõhet konservatiivide leeris aasta enne üleriigilisi parlamendivalimisi.

Kahe nädala eest tegi CDU ajaloo halvima tulemuse Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa valimistel,
samal ajal kui parempopulistlikul AfDl õnnestus liidukantsleri koduliidumaal tõusta suuruselt teiseks erakonnaks, kogudes 21% häältest.

Kristlike demokraatide sõsarpartei Baiermaal Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) hoiatas sel nädalal, et kui föderaalvalitsus ei kehtestata sissetulevatele põgenikele ülempiiri (200 000 põgenikku per aasta -toim), siis lüüakse liidukantsleri erakonnast lahku. Merkel lükkas ülempiiri ettepaneku kategooriliselt tagasi.

Telekanali ZDF viimase avaliku arvamuse küsitluse kohaselt saab CDU 18% (viis protsendipunkti vähem kui eelmistel valimistel 2011. aastal -toim), SPD 23%, Roheline Partei 15%, Die Linke 14,5% ja AfD 14% häältest.