Erdoğani kahe nädala tagune nõudmine Saksa valitsuselt, et algatataks juurdlus teda solvanud saksa koomiku Jan Böhmermanni suhtes, on avaliku tähelepanu koondanud ajakirjandus- ja sõnavabaduse jalge alla tallamisele Türgi valitsuse poolt. Õli lisavad tulle inimõigusorganisatsioonide ründavad kirjeldused põgenike kohtlemisest Türgis.

Laupäevane visiit, mida üks saksa kolumnist nimetas farsiks, on üks paljudest järeleandmistest, mida Merkel on lühikese ajaperioodi jooksul Türgi suhtes teinud. Kuigi Merkel ja Tusk ei kohtu Erdoğani endaga, annab ka peaminister Davutoğluga kohtumine Ankarale võimaluse näidata, kuidas Euroopa liidrid tantsivad türklaste pilli järgi. Tähelepanuväärne on, et Merkel külastab Türgit kõigest päev enne Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama kahepäevast visiiti Saksamaale, kirjutab portaal EU Observer.

Merkel on otsustanud mitte risikida Erdoğani raevuga ajal, mil tollest on saanud võtmepartner Euroopasse suunduva põgenikevoo kammitsemiseks. Kriitikute sõnul on Merkeli otsus aga andnud Türgi riigipeale võimaluse laiendada oma sõna- ja väljendusvabaduse vastast rünnakut Türgist Saksamaale.

80% sakslastest arvab, et Merkel on teinud Erdoğani suhtes liiga palju järeleandmisi, selgus reedel riigitelevisiooni tellitud küsitlusest. Liidukantsleri toetusreiting on aprilli algusest langenud enam kui
poole võrra.

Saaga sai alguse 24 värsireast, mille koomik Jan Böhmermann esitas oma satiirisaates, mis jookseb avalik-õiguslikus telekanalis ZDF. Kui viisakat sõnavara kasutada, siis kirjeldas ta Türgi presidenti pedofiilina ja sodomiidina, kes astub seksuaalvahekorda loomadega. Türgi valitsus ja president Recep Tayyp Erdoğan nõudsid seepeale Saksa valitsuselt, et algatataks juurdlus Saksa kriminaalkoodeksis oleva, 19. sajandist pärineva, paragrahvi järgi, mis keelab välismaa riigijuhtide solvamise.

Eelmisel reedel teatas Angela Merkel, et nõustus taotlusega algatada Türgi presidenti solvanud koomiku Jan Böhmermanni vastu kriminaaljuurdlus. Otsus tõi kriitikat nii meediast kui valitsuse ministritelt