SDP toetus tõusis uuringufirma Emnid küsitluse kohaselt pärast europarlamendi endise juhi Martin Schulzi kantslerikandidaadiks nimetamist kuue punkti võrra 29%-ni, mis on erakonna jaoks viimase nelja aasta kõrgeim reiting, kirjutab ajaleht Bild am Sonntag.

Merkeli kristlikdemokraatide (CDU) ja selle Baierimaa sõsarpartei (CSU) toetus langes nelja punkti võrra 33%-ni, millega on kahe suurima poliitilise jõu toetuse vahe väikseim alates 2013. aasta sügisest.

Schulz

„Schulz suudab ennekõike tagasi tuua SPD kunagise valija ja talle emotsionaalselt mõjuda,“ ütles uuringufirma analüütik Torsten Schneider-Haase. „Taoline suur muutus inimeste erakonnaeelistuses nädala jooksul on ainukordne.“

SPD nimetas eelmisel nädalal oma kantslerikandidaadiks Schulzi, kui partei esimees Sigmar Gabriel otsustas europarlamendi endise juhi kasuks kantsleriks kandideerimisest loobuda, põhjendades seda sooviga suurendada erakonna šansse võtta valimisvõit.

Arvamusküsitlusest selgus ka, et kui panna kaks liidukantslerikandidaati vastamisi, sooviks 41% valijatest näha liidukantslerina Angela Merkelit ja 38% Schulzi.

Merkel

SPD tahab moodustada uue koalitsiooni väiksemate vasakpoolsete erakondadega, kuid suurem osa analüütikutest arvab, et septembrikuiste valimiste tulemusel jätkab tõenäoliselt praegune CDU/CSU ja SPD koalitsioon.

Muutumatuna püsis immigratsioonivastase erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) ja liberaalse Vaba Demokraatliku Partei (FDP) toetus, mis oli vastavalt 11 ja 6 protsenti. Roheliste ja Vasakpartei reiting langes aga sel nädalal kahe punkti võrra 8%-le.

Schulz kutsus sel nädalal üles tõstma tööliste palku, nimetas Ameerika Ühendriikide presidenti Donald Trumpi mitteameerikalikuks ja hoiatas sanktsioonide tühistamise eest Venemaale seoses viimase tegevusega Ukraina destabiliseerimisel.