„Olukord on ülimalt ohtlik,“ teatas Seehofer ajalehele Süddeutsche Zeitung ning lisas, et inimesed ei soovi enam „seda Berliini poliitikat“.

Seehofer kuulutas, et tema korduvaid üleskutseid kursi korrigeerimiseks pagulaspoliitika osas ei ole kuulda võetud ning katastroofiline valimistulemus on Seehoferi sõnul selle tagajärg.

CDU kogus pühapäeval Mecklenburg-Vorpommernis vaid 19 protsendi valijate toetuse ning kaotas esimest korda parempopulistlikule Alternative für Deutschlandile (AfD). Võitsid sotsiaaldemokraadid (SPD).

Merkel kaitses oma kurssi G20 tippkohtumisel Hiinas, kuigi tunnistas ka vastutust kaotuse eest. Ta ütles, et ei ole valimistulemusega rahul ning see on loomulikult osaliselt tema pagulaspoliitikaga seotud. „Ma olen parteijuht, ma olen liidukantsler. Ja inimeste silmis ei pruugita seda eristada. Ja seetõttu olen ma loomulikult ka vastutav.“ Ometi leiab Merkel, et vastu võetud otsused on õiged olnud.

Seehoferi sõnul on Mecklenburg-Vorpommerni valimistulemus CDU katastroofiliste valimistulemuste jätk. Seehofer leiab, et pagulaspoliitika on ainult ventiil, probleemid on palju sügavamad. Seehofer on veendunud, et selle taga on süsteemi kriitika. Seehofer heitis CDU juhtkonnale ette Baden-Württembergi ja Rheinland-Pfalzi valimistulemuste ekslikku analüüsi.

CDU juhtkond otsustas nende valimiste järel, et Winfried Kretschmanni (rohelised) ja Malu Dreyeri (SPD) valimisvõidud näitavad rahva toetust Merkeli pagulaspoliitikale, sest nii Kretschmann kui ka Dreyer on olnud liidukantsleri selja taga. Samas kaotas CDU valimised mõlemal mainitud liidumaal.

„Me vajame sisuliselt selgelt orienteerumist: maksud, sisejulgeolek, pensionid, sisseränne – hiljemalt septembris, oktoobris peab olema selgus,“ nõudis Seehofer.