Merkel kasutas Venemaa kritiseerimiseks Saksamaa parlamendi eelarvedebatti, kirjutab ajakiri Der Spiegel.

Krimmi annekteerimist ei saa Merkeli sõnul millegagi õigustada. Ka Venemaa otsene ja kaudne osalemine lahingutes Ida-Ukrainas Donetskis on samuti täiesti õigustamatu, teatas Merkel.

Merkeli sõnul rikub Venemaa poliitika rahvusvahelist õigust ja seab kahtluse alla Euroopa rahukorralduse. Seda tähtsam on Ukraina kriisis diplomaatilisele lahendusele jõuda. „Eesmärk on suveräänne Ukraina, kes saab oma tuleviku üle ise otsustada,“ ütles Merkel. „Kui kurnav ja pikk see tee ka ei ole, olen ma endiselt veendunud, et meid saadab edu.“ Moskva-vastased majandussanktsioonid on Merkeli sõnul endiselt vältimatud. „Oma jõupingutustes kriisist ülesaamiseks vajame me kannatust ja pikka meelt,“ sõnas Merkel.

Riigikantsler lükkas tagasi süüdistused, et Vene ohtu ei võetud Euroopa Liidu ja Ukraina vahelistel läbirääkimistel assotsiatsioonileppe üle tõsiselt. Väidetavalt rääkis Merkel assotsiatsioonileppest Putiniga ikka ja jälle ning tegi alati selgeks, et jutt ei käi sellest, et Ukraina pöörab Venemaale selja ja keerab näo ainult Euroopa Liidu poole.