„Meie selja taga on aasta, mil meilt nõuti väga palju. Aga olukord täna on mitu korda parem kui aasta eest,“ ütles Merkel ja lisas, et see kehtib kogu Saksamaa, mitte ainult pagulaste kohta, vahendab Süddeutsche Zeitung.

„Jah, see on tõsi. Euroopa solidaarsus jätab mõnevõrra soovida,“ ütles Merkel ja lisas, et selle kallal tuleb tööd teha. Palju on aga ka saavutatud. Euroopa piiriagentuur Frontex on reorganiseeritud, Egeuse merel on alustatud NATO missiooni, Türgiga on sõlmitud kokkulepe. „Pärast kokkulepet ei ole Egeuse merel sama hästi kui keegi uppunud,“ ütles Merkel.

Viimasena rääkis Merkel taas parlamendivalimistest Mecklenburg-Vorpommerni liidumaal. Parempopulistlik erakond Alternative für Deutschland (AfD) ei ole Merkeli sõnul väljakutse ainult tema erakonna kristlik-demokraatliku liidu (CDU) jaoks. „Ta on väljakutse meie kõigi jaoks selles majas,“ ütles Merkel aplausi esile kutsudes. „Kui me teineteise ees ainult väikest eelist taotleme, et näiteks veel kuskil valimispühapäeval sinine silm saada, võidavad ainult need, kes toetuvad paroolidele ja näiliselt lihtsatele lahendustele.“ Merkel kutsus üles – ilma Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) esimehe Horst Seehoferi teravale kriitikale otseselt viitamata – hoidma mõõdukat tooni.

„Saksamaa jääb Saksamaaks – koos kõigega, mis meile tema juures armas ja kallis on,“ lõpetas Merkel oma esinemise.