Rühmituse olemasolu tuli päevavalgele alles sel nädalal, kui üks selle väidetav liige alla andis ja veel kaks end tapsid, teatab BBC News.

Kogu juhtum on hõivanud Saksamaal ajalehtede esiküljed ja lükanud eurotsooni võlakriisi tagaplaanile.

Saksamaa meedia väidab, et grupi üks või mitu liiget võisid töötada siseluureteenistuse informaatoritena. Siseminister Hans-Peter Friedrich väitis siiski ajalehele Bild, et selle kohta pole mingeid tõendeid.

Politsei usub, et rühmitus Natsionaalsotsialistlik Põrandaalune on mõrvanud kaheksa türklast, ühe kreeklase ja naispolitseiniku.

„On häbiväärne, et midagi sellist on meie maal juhtunud,“ ütles liidukantsler Merkel. „Me uurime seda põhjalikult. Me võlgneme seda inimestele, kes kaotasid elu.“

Saksa meedia ja poliitikud näitasid näpuga kahtlusaluste kodupaiga, Tüüringi liidumaa julgeolekuteenistustele.

„On väga murettekitav, et üle Saksamaa toimunud mõrvaseeria ja Tüüringi paremäärmuslaste vahel ei leitud mingit seost,“ ütles Friedrich Bildile. „Ilma kahtluseta on see paremäärmuslaste vägivalla uus mõõde.“

Friedrichi sõnul üritatakse välja selgitada, kas tegemist võib olla suurema võrgustikuga.

Kahtlusalust, kes end politsei kätte andis, nimetatakse Beate Z-iks. Ta oli tagaotsitav Eisenachis toimunud relvastatud röövi eest ja andis end üles teisipäeval pärast seda, kui oli väidetavalt õhku lasknud korteri, mille oli Zwickaus üürinud.

Sama röövi eest taga otsitud Beate Z-iga lähedalt seotud kahe mehe surnukehad leiti veidi hiljem põlevast haagissuvilast Zwickaus.

Sealt leitud püstol oli 2007. aastal Heilbronnis tapetud naispolitseiniku teenistusrelv. Leiti ka teine relv.

Lisaks leiti neonatside propaganda-DVD-sid. Ühe video tõttu taasalustati 2001. aastal Kölnis toimunud pommiplahvatuse uurimist. Selles sai raskelt viga saksa-iraani päritolu naine.

Pärast haagissuvila läbiotsimist vahistati Hannoveri lähedal mees, keda kahtlustatakse samuti Natsionaalsotsialistliku Põrandaaluse liikmeks olemises. Meest nimega Holger G kahtlustatakse oma juhiloa ja passi andmises rühmituse ühe liikme käsutusse.

Kõik ohvrid olid immigrantidest väikeettevõtjad, peamiselt kebabiputkade omanikud, keda tulistati keset päist päeva näkku.