Merkelile lähedalseisvad allikad rääkisid Saksamaa ajakirjale Die Zelt, et Merkel olevat kaua mõelnud, kas minna või mitte. Lõpuks otsustas ta keelduda, vahendab Helsingin Sanomat.

Venemaa president Vladimir Putin kutsus Saksmaa juhti pidustustele juba tegelikult mullu suvel, kuid seni polnud Merkel vastust andnud. Kuna olukord Ida-Ukrainas on aga hullemaks läinud, ei pidanud Merkel nüüd allikate sõnul võimalikuks Moskvasse paraadile sõita.

Samas teatas Merkel, et kuigi ta ei osale suurel võidupüha paraadil, plaanib ta siiski 10. mail Moskvasse sõita ning Putiniga külastada tundmatu sõduri mälestusmärki Kremli pargis.

Soome president Sauli Niinistö on samuti 9. mail Moskvasse paraadile kutsutud, kuid põhjanaabrite riigijuht ei ole seni oma otsusest teatanud.

Natsi-Saksamaa alistamise 70. aastapäevale pühendatud pidustuste kutsest on seni keeldunud juba ka USA president Barack Obama, Poola riigipea Bronislaw Komorowski ning kõikide Balti riikide juhid. Prantsusmaa ja Inglismaa juhid ei ole aga seni kutsest keeldunud ega ka seda vastu võtnud.