Kaks kuud pärast Merkeli ülekaalukat võitu valimistel ja kuu pärast läbirääkimiste algust jõudsid Saksamaa kaks suurimat poliitilist jõudu kohaliku aja järgi kella viie ajal kokkuleppele, mis rahuldab mõlemaid pooli, vahendab Reuters.

„Tulemus on hea meie riigile ja sellel on konservatiivne pitser,“ ütles CDU peasekretär Hermann Gröhe. „Ei mingeid uusi makse ega uusi võlgu.“

Euroopa Parlamendi president ja SPD vanemläbirääkija Martin Schulz nimetas seda suurepäraseks tulemuseks tema parteile, mille osalemine Merkeli valitsuses sõltub siiski veel hääletusest SPD 474 000 liikmepiletiga liikme hulgas.

Parteijuhid peaksid esitlema kokkuleppe üksikasju pressikonverentsil kolmapäeval, kus paljud ootavad ka uudiseid ministriportfellide jagamise kohta. Merkel lahkus SPD peakorterist, kus läbirääkimiste viimane voor aset leidis, meediale sõnagi ütlemata.

Viimastel päevadel saabunud uudised poliitiliste kompromisside kohta annavad aga tunnistust sellest, et Merkel on ära kasutanud oma ülekaaluka võidu septembrikuistel valimistel, et kindlustada oma pragmaatilist konservatiivset kaubamärki, mis peaks Euroopa suurima majandusega riigis domineerima jääma.

Merkel on teinud SPD-le majanduse valdkonnas järeleandmisi, nõustudes miinimumpalgaga 8,50 eurot tunnis, karmimate reeglitega tööandjatele ja pensionitõusuga, vaatamata äriringkondade protestidele. Just enne koitu põrkus kauplemine takistusele, kuidas seda kõike rahastada, ilma et Merkel peaks murdma oma valimislubadust mitte tõsta makse ega suurendada võlga.

Merkeli usaldusalune, 71-aastane rahandusminister Wolfgang Schäuble peaks oma töö säilitama. SPD esindaja Frank-Walter Steinmeier peaks saama taas välisministriks, nagu Merkeli juhitud koalitsioonis aastatel 2005-2009. SPD esimees Sigmar Gabriel võib saada laiendatud volitustega majandusministri portfelli või hakata juhtima SPD fraktsiooni Bundestagis.

Eelmine „suur koalitsioon“ sobis Merkelile, kuid sundis SPD vasakpoolseid, kes olid juba niigi kibestunud SPD viimase liidukantsleri Gerhard Schröderi tööturureformide pärast, massiliselt lahkuma.

SPD liikmete hääletus koalitsiooni astumise üle on siiski riskantne ning „ei“ tähendaks uusi valimisi ja koalitsiooni Merkeli ja roheliste vahel.

SPD juhid peavad nüüd oma liikmeid enam kui 30 kihutusüritusel veenma, et miinimumpalk on töölisklassi jaoks võit.

Hääletustulemused peaksid selguma 14. detsembril. SPD kongressil Leipzigis ütlesid delegaadid, et otsustavad alles pärast koalitsioonileppe lugemist. See on 170 lehekülge pikk ja selles on juttu väga erinevatest teemadest alates pangandusreeglitest kuni Ludwig van Beethoveni 250. sünniaastapäeva tähistamiseni 2020. aastal.

Kui SPD liikmed Saksamaa kolmanda „suure koalitsiooni“ heaks kiidavad, võidakse Merkel uuesti ametisse vannutada jõulueelsel nädalal.