"Täna hommikul Mariupoli sadamapiirkonnas tööle tõttavate inimestega rääkides rõõmustasin nad, et said rahulikult magada. Öö varem polnud nad sõba silma alla saanud ka siis, kui kesköö ja varahommiku vahel mõneks tunniks lahingumüra vaikinud," kirjeldas Meikar.

Eile käisid mehe sõnul Mariupolist ida pool tõsised lahingud, mis lõppesid paar tundi enne relvarahu kehtima hakkamist.

"Kell 18:00 nägin Ukraina armee tanke ning Azovi pataljoni BTR-e sõitmas linna ida-piirilt kesklinna suunas kinnitamaks, et vähemalt üks pool soovib relvarahust kinni pidada. Azovi pataljoni sõduritega rääkides olid nad selle sõlmimise kui ka püsimise osas väga skeptiliselt. Nende sõnul annab relvarahu võimaluse DNRi/Vene vägedel koonduda ning rünnata ilma, et Ukraina vägedel oleks lubatud vastu tulistada," ütles Meikar.

DNR pole aga varasemalt Meikari sõnul kinni pidanud varasematest ajutistest relvarahust või siis lubadustest taganevaid väeüksusi mitte rünnata ning just siis on ukrainlased kandnud kõige suuremaid kaotusi.

"Eile sõlmitud kokkuleppes näevad osad ukrainlased aga ka poliitilist alistumist. Nende arvetes tunnistati sellega, et konflikti osapool on DNR ja mitte Venemaa ning tehti ridamisi järelandmisi," lisas Meikar.

BBC korrespondent sai Meikari sõnutsi ka kümme minutit pärast vaherahu kehtimist Novorussia e-kirja kutsega tulla järgmisel teisipäeval pressikonverentsile, mille sisuks on, kuidas Ukraina murrab relvarahu.

"Suure tõenäosusega kuuleme lähipäevadel mõlema poole teateid, kuidas teine pool on relvarahu rikkunud ning küsimus on, kas leping tühistatakse täna või nädala pärast."