"Veomasin on leitud. Me peame nüüd kindlaks tegema, kas kogu materjal on alles ja midagi pole puudu," ütles tundmatuks jääda sooviv föderaalametnik, teatab BNS.

Ametniku täpsustuse kohaselt leiti sõiduk kaks päeva pärast ärandamist pealinnast Méxicost põhjas. Radioaktiivne aine avastati umbes saja meetri kauguselt sõidukist.

Osariigi prokuratuuri eestkõneleja Fernando Hidalgo sõnul oli radioaktiivne aine selle hoidmiseks mõeldud kaitsemahutist välja võetud, mis tähendab, et sellega kokkupuutes olnud isikud on kõige tõenäolisemalt surmaohus ja ilmuvad peagi ise haiglasse või leitakse surnuna.

"Kahtlustame, et neil polnud õrna aimugi, mida nad varastasid. See on piirkond, kus autovargused on tavalised," märkis Hidalgo.

Rahvusvaheline aatomienergiaagentuur (IAEA) hoiatas varem päeval, et Mehhikos varastati veok meditsiinis kasutatava eriti ohtliku radioaktiivse ainega. Auto vedas kiirgusteraapias kasutatud koobalti radioaktiivset isotoopi koobalt-60 riigi põhjaosas asuvast Tijuana haiglast jäätmehoidlasse riigi keskosas. Veok varastati pealinna México lähedal Tepojacos, teatas IAEA.

"Veoki varastamise ajal oli allikas tõenäoliselt kaetud, aga see võib olla inimesele äärmiselt ohtlik, kui kate eemaldatakse või kannatada saab," hoiatas agentuur.

Vargus leidis aset 2. detsembril ja IAEA-d informeeris sellest Mehhiko tuumaohutusamet CNSNS.

Tuumarelvana koobalt-60 kasutada ei saa, aga sellest on võimalik teha nn räpane pomm, mis levitab ohtlikku radioaktiivset ainet laial alal.