11 kuud kestnud uurimise kulminatsiooniks olnud lühikese operatsiooni käigus ühtki lasku ei tehtud, teatas Mehhiko föderaalsete kriminaaljuurdluste juht Tomás Zerón Associated Pressi vahendusel.

Mehhiko võimude teatel võttis 49-aastane Héctor Beltrán Leyva samanimelise kartelli juhtimise üle pärast seda, kui tema vend Arturo hukkus 2009. aastal tulevahetuses sõjaväega. Veel kaks Beltrán Leyva vendadest on juba trellide taga.

Kartell on Mehhiko keskosa terroriseerinud aastaid, sealhulgas Morelose osariiki, mis asub México linnast lõunas. Kartelli mõju on pärast vendade tapmist ja vahistamist mõnevõrra vähenenud. USA rahandusministeerium teatas eelmise aasta novembris, et kartell näib reorganiseeruvat ja uut jõudu koguvat.

Zeróni sõnul järgis Héctor Beltrán Leyva pärast kartelli juhiks saamist „mõõdukat joont“, et vältida vahistamist. Uurimise käigus selgus, et ta oli rajanud oma kodu Mehhiko keskosa Querétaro osariiki, kus ta esines kunsti ja kinnisvara müüva ärimehena.

USA riigidepartemangu andmetel sündis Héctor Beltrán Leyva alias „El H“ ja „Insener“ 16. veebruaril 1965 Mehhiko narkokaubanduse hälliks olevas Sinaloa osariigis.

USA ja Mehhiko võimude teatel on Beltrán Leyva kartell vastutav narkootikumide, sealhulgas kokaiini, marihuaana, heroiini ja metamfetamiini vedamise eest USA-sse ja Euroopasse. Algselt oli see osa Joaquín „El Chapo“ Guzmáni Sinaloa kartellist, kuid lõi lahku 2008. aastal.