Mehhiko turismiagentuur ootab järgmisel aastal 52 miljonit turisti ainuüksi Chiapase, Yucatáni, Quintana Roo, Tabasco ja Campeche osariikidesse. Tavapärasel aastal külastab kogu Mehhikot umbes 22 miljonit välisturisti, teatab Daily Telegraph.

Mehhiko müüb sõna otseses mõttes järgmise aasta talvist pööripäeva. Paljud arheoloogid väidavad samas, et 1300 aasta vanusel kivitahvlil räägitakse siiski vaid maiade kalendri ühe tsükli lõpust.

„Maailm ei lõpe. Lõpeb üks ajastu,“ ütles Kariibi mere ääres asuva ja Cancúni kuurorti poolest tuntud Quintana Roo osariigi turismialane pressiesindaja Yeanet Zaldo. „Meie jaoks on see lootuse sõnum.“

Mehhiko maiade piirkonna linnades ja külades alustatakse kolmapäeval maailma lõpuni jäävate päevade tundide ja sekundite lugemist.

Chiapase osariigis Tapachulas Guatemala piiril pandi keskparki üles 2,5 meetrit kõrge digitaalkell, mis näitab aega maailma lõpuni. Lähedalasuvas Izapas põletavad maiade preestrid viirukit, laulavad ja palvetavad.

Quintana Roo osariigi troopilises džunglis Cancúni ja Playa del Carmeni kuurortide vahel antakse inimestele võimalus panna sõnumeid ja fotosid ajakapslisse, mis maetakse 50 aastaks maha. Rituaali viivad läbi maia preestrid ja indiaanlastest tantsijad.

Yucatáni osariik teatas, et suveks kavatsetakse valmis saada Méridas asuv maiade muuseum.

„Inimesed, kes elavad veel maiade külades, viivad läbi rituaale ja põletavad viirukit, et me saaksime minna ajas tagasi ja püüaksime mõista maiade tarkust,“ ütles Zaldo.