Lazcano hukkus pühapäeval Coahuila osariigis Progresos, umbes 125 kilomeetri kaugusel USA Texase osariigi piirist läänes, tulevahetuses merejalaväelastega, kuid tema surnukeha varastas hiljem relvastatud jõuk, vahendab BBC News.

Surnukehalt võeti sõrmejäljed ja seda fotografeeriti enne, kui see kohalikele võimudele üle anti ja matusebüroosse viidi, kust relvastatud mehed selle esmaspäeva hommikul kaaperdatud surnuautoga minema viisid.

Calderón ülistas operatsiooni läbi viinud merejalaväelasi ning ütles, et mereväe tegevus on avaldanud märkimisväärset mõju piirkonnas tegutsevatele kuritegelikele organisatsioonidele.

„Seega on Mehhiko minu valitsemisajal neutraliseerinud riigi 37-st kõige tagaotsitumast kurjategijast 25,“ kuulutas peagi ameti üle andev president.

Laiba vargus on aga kahtlemata sellelt episoodilt Mehhiko valitsuse jaoks sära ära võtnud. Ei ole nimelt võimalik poseerida koos narkoparuni surnukehaga kogu maailma ajakirjanduse ees.

Lazcanot kahtlustati sadades tapmistes osalemises. Narkobossi tabamiseni viiva informatsiooni eest oli USA välja pannud viis miljonit ja Mehhiko veel 2,3 miljonit dollarit.

Mehhiko politsei usub, et massitapmiste sagenemine viimasel ajal on Zetase kartellis tekkinud lõhenemise tagajärg.

Arvatakse, et Lazcano oli ühe osapoole juht ja teist juhib Miguel Ángel Trevino Morales.

President Calderóni valitsemisajal arvatakse olevat organiseeritud kuritegevuse vägivallas hukkunud üle 50 000 inimese. Narkokartellidevastase võitluse esirinnas on olnud merevägi.