Maskis relvastatud mehed sundisid Valdezi esmaspäeval tema punasest Toyota Camryst väljuma, lasid ta maha ja jätsid surnukeha keset teed, teatas väljaanne Ríodoce, mida Valdez aitas käivitada, vahendab Associated Press.

Valdez on vähemalt kuues ajakirjanik, kes on Mehhikos alates märtsi algusest tapetud.

Prokuratuur teatas, et uurib, kas mõrv võis olla seotud Valdezi tööga või toimus see auto kaaperdamise käigus. Mehhiko president Enrique Peña Nieto mõistis mõrva hukka.

Valdez, kes oli ka üleriikliku ajalehe La Jornada korrespondent, oli rahvusvaheliselt tunnustatud ajakirjanik, kes on kirjutanud narkokaubandusest ka mitu raamatut.

Teda peeti sõltumatu uuriva ajakirjanduse haruldaseks näiteks Sinaloas.

Tavaliselt võetakse Mehhikos sihikule kohalikud ajakirjanikud kohtades, kus võim on narkokartellide käes, kuid on ka ette tulnud üleriiklikult tuntud ajakirjanike mõrvu, nagu Valdezi või Regina Martínez Pérezi tapmine 2012. aastal. Viimase aja mõrvalaine käigus tapeti märtsis Chihuahua osariigis La Jornada korrespondent Miroslava Breach.

Sinaloa on olnud pikka aega narkokaubanduse keskus ja seal tegutseb Sinaloa kartell, mida juhtis kurikuulus Joaquín „El Chapo“ Guzmán, kes ootab praegu New Yorgis kohtuprotsessi. El Chapo vahistamine eelmisel aastal ja väljaandmine USA-le jaanuaris tekitasid kartelli erinevate fraktsioonide vahel võimuvõitluse.