Mehhiko võimud avaldasid andmed teadmata kadunute kohta nädal pärast inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) avaldust, mille kohaselt ei uurinud julgeolekujõud piisavalt professionaalselt 249 samal ajavahemikul kadunuks jäänud inimese kadumise asjaolusid, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Siseministeeriumi inimõiguste osakonna juht Lia Limón ütles ministeeriumis pressikonverentsil, et ajavahemikul 2006. aasta detsembrist 2012. aasta novembrini registreeriti kadunutena 26 121 inimest.

Andmebaas ei erista kadumisi põhjuste järgi, seega ei saa väita, et kõik neist jäid kadunuks kuritegelikel põhjustel, selgitas Limón.

Tema sõnul kavandab siseministeerium koostööd maksuametiga, et määrata kindlaks, missugused kadumisjuhtumid olid seotud kuritegevusega ja kas keegi kadunuks kuulutatutest on koju naasnud.

Calderón saatis 2006. aasta lõpus narkokartellide vastu sõjaväe, alustades nii tänaseni kestvat verist narkosõda, mis möllab üle kogu riigi. Alates sellest ajast on narkokartellidega seotud vägivallas surma saanud üle 70 000 inimese.

HRW möödunud nädalal avaldatud raportis seisis, et organisatsioonil on tõendeid julgeolekujõudude seotusest mõnede kadumisjuhtumitega. "Tõendid osutavad sellele, et mõnede kadumiste juures tegutsesid aktiivsed julgeolekutöötajad, mõnikord isegi organiseeritud kuritegevuse huve edendades," selgus HRW raportist.

Calderóni vahetas 1. detsembril presidenditoolil välja institutsioonilisse revolutsiooniparteisse (PRI) kuuluv Enrique Peña Nieto.

Uus riigipea on lubanud narkokartellide vastast võitlust jätkata, kuid teha seda sõjaväe rolli muutes. Valitsus pole laiahaardelist strateegiat seni veel avaldanud.