"Me kuulsime, et Põhja-Korea ametnik Pekingis ütles Hiinale, et Põhja[-Korea] kavatseb ajavahemikus 13.-20. jaanuarini tuumakatsetuse korraldada," vahendas BNS päevaleht Joongang Ilbole lausunud anonüümse Lõuna-Korea ametniku sõnu.

Lõuna-Korea tavaliselt luureküsimusi ametlikult ei kommenteeri.

"Me tõhustame nüüd jälgimistegevust Punggye-ri tuumarajatise kohal," ütles ametnik, viidates Põhja-Korea ainsale tuumapolügoonile, kus korraldati tuumakatsetus 2006. ja 2009. aastal.

Sel ajal, kui ÜRO arutab endiselt Pyongyangile eelmisel kuul korraldatud raketikatsetuse eest sanktsioonide kehtestamist, on palju spekuleeritud selle üle, et kommunistlik riik võib läbi viia kolmanda tuumakatsetuse.

Kuid Souli Põhja-Korea uuringute ülikooli professori Yang Moo-Jini hinnangul ei viita miski sellele, et tuumakatsetus varsti toimuks.

Ta ütles AFP-le, et Põhja-Korea ei hakka tõenäoliselt sel talvel tuumakatsetust korraldama, eriti olukorras, kus Hiina nõuab Põhja-Korealt pärast raketikatsetust vaoshoitust.

Eelmisel kuul teatas USA mõttekoda satelliidifotodele viidates, et Põhja-Korea on parandanud polügoonil suurema osa vihmakahjustustest ja võib kahe nädala jooksul tuumakatsetuse korraldada.

Eelmisel kuul ütles Lõuna-Korea ühinemisminister Yu Woo-Ik parlamendis, et uus tuumakatsetus on "erakordselt tõenäoline".