Medvedev avaldas artikli Vene ajalehes Nezavissimaja Gazeta, vahendab UNIAN.

„Meie maad on naabrid ega saa läbi koostööd tegemata. Nüüd hakkab see koostöö olema eranditult „euroopalik“, ratsionaalne ja pragmaatiline. Venemaa kavatseb järgida rangelt oma rahvuslikke huve. Ja hakkab kindlalt neist lähtuma – nagu ükskõik milliste teiste võrdõiguslike partneritega. Arendades suhteid uutes tingimustes, jätame me emotsioonid ja „sugulustunded“ kõrvale. Ega hakka enam Ukraina majandust üleval pidama. See ei ole meile kasulik. Ja ausalt öeldes on ära tüüdanud,“ kirjutas Medvedev.

Medvedevi sõnul ei ole olnud võibolla just sellist, veidi külma pragmatismi kahe maa poliitikas ja majanduses pärast Nõukogude Liidu lagunemist piisavalt. „Nüüd, pärast raskeid katsumusi ja kaotusi, on meil võimalus üles ehitada tõeliselt asjalikud ja vastastikku kasulikud suhted."

Medvedevi hinnangul Ukraina ühiskond juba maksab nende illusioonide eest, millega teda toidab heldelt valitsev eliit, kes unistab oma taskus näha Euroopa passe. Nende illusioonide ohvritest kuuleme me aga Medvedevi sõnul iga päev. Medvedev hoiatab ka teiste ohvrite eest, mis on vältimatud riigis, kus inimestel ei jätku raha ravimite, toiduainete, laste kasvatamise ja hariduse jaoks. Medvedev tunneb neile inimlikult väga kaasa.

„Ukraina riik on aga teinud oma valiku. Ja isegi kui meie naabrid kujutavad endale halvasti ette lõplikku hinda, mis tuleb maksta, on see nende õigus. Sealhulgas õigus eksida,“ kirjutas Medvedev.

Medvedevi sõnul on Venemaal loomulikult raske sellist valikut heaks kiita, kuid üldsegi mitte Moskvale etteheidetavate „impeeriumiambitsioonide“ tõttu.

„Ikkagi 360 aastat alates Perejaslavi raadast lugesime teineteist üheks perekonnaks, kus tuli ette, juhtus vaidlusi ja tülisid sugulaste vahel. Aga raskused ja seda enam ohud ületasime alati koos. Ja kõigile oli ühine nii rõõm kui ka häda ja loomulikult Võit,“ kirjutas Medvedev.

Medvedev leiab, et parim viis tõestada, et Venemaal on austatud ja austatakse Ukrainat suveräänse riigina, on tema õiguse tunnustamine tehtud valikule.

„Ukraina peab aga meeles pidama, et igasugune valik on eelkõige suur vastutus. Rammusas Euroopa tulevikus tuleb palju tööd teha, mitte niisama kekselda. Kui tahate elada „nagu Euroopas“, õppige arveid maksma. Alustuseks Vene omi,“ kuulutas Medvedev.