9. aprillil väisas mulluse lennuõnnetuse paika koos hukkunute omastega Poola presidendi abikaasa Anna Komorowska, tragöödia aastapäeval – 10. aprillil osalesid Poola ametiisikud mälestusüritustel kodumaal, vahendab BNS.

Oodatakse, et Medvedev saabub Smolenskisse lennukil, Poola presidendi delegatsioon langetas otsuse sõita Moskvast autodel.

Medvedevil ja Komorowskil on kavas kohtumine, seejärel väisatakse Katõni memoriaalkompleksi, et mälestada 71 aasta möödumist sellest, kui Nõukogude diktaatori Jossif Stalini käsul hukati 22 000 Poola sõjaväelast ja haritlast.

Katõni tragöödia ohvrite mälestuseks toimub oikumeeniline mälestusteenistus.

Seejärel väisavad Vene ja Poola riigipea kohta, kus 2010. aastal kukkus alla Poola presidendi Lech Kaczyński lennuk. Õnnetuses hukkusid kõik 96 pardalolnut, nende seas kümned Poola eliiti kuulunud inimest.

Visiiti varjutab nädalavahetusel vallandunud tüli lennuõnnetuse paigas asuva mälestuskivi sildi pärast.

Lennuõnnetuses hukkunute omaksed paigaldasid Smolenskisse poolakeelse tahvli, millel seisab, et president Lech Kaczyński ja tema delegatsioon hukkusid teel tähistama 70 aastat ajast, mil toimus "Nõukogude kuritegelik genotsiid sõjavangide, Poola armee ohvitseride vastu".

Vene võimud olid aga laupäevaks asendanud selle uue mälestustahvliga, mille vene- ja poolakeelses tekstis puudub igasugune viide Katõni veresaunale.

Vene välisministeerium süüdistas konfliktis Poola kolleege, väites et Vene pool ei saanud neilt oma katsetele teksti kooskõlastada mingit vastust. Ka viidati ametlikus kommentaaris, et Katõni ohvrite mälestamiseks on olemas teine koht.