Ühendriikide kõrge ametniku sõnul on USA hinnangul mitmes keemiarünnakus kokku hukkunud 100-150 inimest.

Valge Maja on varem nimetanud taoliste keemiarelvade kasutamist Süüria kodusõjas "punaseks jooneks", mille ületamine muudaks pöördeliselt olukorda.

Riiklik julgeolekunõunik Ben Rhodes ütles avalduses, et president Obama on otsustanud opositsiooni "sõjaliselt toetada", kuid kuidas täpselt, seda ei avalikustanud.

Bashar al-Assadi väed on "viimase aasta jooksul korduvalt kasutanud mässuliste vastu vähesel määral keemiarelva, sealhulgas närvigaasi sariin", teatas Rhodes.

Mehe sõnul ei ole aga Ühendriikide luuretalitusel informatsiooni sellest, nagu oleks opositsioon seni mõnda keemiarelva kasutanud, pole ka kindlaid tõendeid väitmaks, et neil üldse on taolisi relvi.

"President on öelnud, et keemiarelvade kasutamine muudab tema arvestust, ja nii on juhtunud," kinnitas ametnik.

Esmaspäeval teatasid allikad, et president Obama administratsioon võib juba sel nädalal heaks kiita relvastuse saatmise Süüria ülestõusnutele.

Administratsioon vaeb väidetavalt ka vähem tõenäolist sammu - USA õhujõudude lähetamist kehtestama Süürias lennukeelutsooni

Prantsusmaa kutsus kolmapäeval samuti rahvusvahelist kogukonda peatama Süüria valitsusväed, kes on Liibanoni šiialiikumise Hizbollah' ja Iraani võitlejate toelliikumas Aleppo linna poole riigi põhjaosas.

Režiimi sõjavägi on viimastel nädalatel võtnud ülestõusnutelt tagasi mitu strateegilise tähtsusega piirkonda, sealhulgas Qusairilinna Liibanoni piiri lähedal, ning nüüd on režiimiväed koondanud oma tähelepanu Aleppole.

Eile teatas ÜRO, et rohkem kui kaks aastat kestnud Süüria kodusõjas on hukkunud üle 93 000 inimese.