Houthide esindaja Abdel-Malek al-Houthi teatas usutluses kohalikule väljaandele valmisolekutest saavutada rahu konfliktis, mis on nõudnud vähem kui kahe aastaga juba enam kui 10 000 tsiviilisiku elu, vahendab uudisteagentuur Reuters.

„Ameerika mängib selles agressioonis peaosa… sealhulgas toetab saudide juhitavat koalitsiooni logistiliselt, varustab seda relvadega… ja teeb agressioonile täielikku poliitilist katet, sealhulgas kaitseb inimõigusorganisatsioonide ja ÜRO eest,“ süüdistas al-Houthi.

Mässuliste juhi sõnul ei suuda saudide koalitsioon mõista dialoogi rolli rahu saavutamisel. „Dialoogi pidamist takistab asjaolu, et teine osapool tahab saavutada kõnelustega sedasama, mida ta soovis saavutada sõjaga, ega mõista, et dialoogi ja rahu tee ei käi kulge samamoodi nagu sõja oma,“ tõdes al-Houthi.

Saudi Araabia alustas sõjalist operatsiooni Houthi mässuliste vastu mullu kevadel, väites, et kaitseb Jeemeni presidendi Abdrabbuh Mansour Hadi legitiimset valitsust.

Ameerika Ühendriikide osalust sõjategevuses ei saa aga kindlasti pidada varjatuks. USA president Barack Obama administratsioon andis loa Araabia liitlaste operatsiooni logistiliseks ja luurealaseks toetamiseks Jeemenis juba selle esimestel päevadel.

Iraanilt toetust saavate Houthide esindaja hoiatas aga, et saudide operatsioon on Jeemeni-vastane agressioon ning võib laiemasse sõtta paisata kogu regiooni.