Vangla juhataja selgitas, et Breivikile tehtud kehakontrollide eesmärk on mitte lasta tal kongi tuua betoonitükke ega metallesemeid.

Norra riigi kohtusse kaevanud Breivik süüdistab vanglat tuhandetes alasti läbiotsimistes ning sagedastes kongi kontrollides. Tema väitel otsiti ta kong läbi tunni aja jooksul kaks korda.

Kohtus tunnistusi andnud vangladirektor Knut Bjarkeid ütles, et vanglas oldud aja jooksul on Breivikile tehtud 400 alasti läbiotsimist. Nendega taheti teha kindlaks, et ta poleks jalutuskäikudelt kaasa toonud metalli- või betoonitükke, mida saaks relvana kasutada.

Bjarkeid õigustas ka Breiviki kongis pooletunniste vahedega tehtud läbiotsimisi. "Me oleme mures sellepärast, et ta võiks vigastada ennast või end tappa. Ta tappis 77 inimest. Kui see mull, milles ta elas, peaks lõhkema, siis oleks see (enesetapp - toim.) kindlasti üks tema võimalikest lahendustest."

Vanglaülema sõnul kardeti vanglas ka seda, et Breivik võib vigastada teisi vange või võtta pantvange.

Kongi läbiotsimisi on aga muudetud harvemaks.

Norra paremäärmuslane Anders Behring Breivik, kes tappis 2011. aastal 77 inimest, süüdistab riiki katses ta isolatsiooni abil tappa.
Breivik kaebas Norra riigi ja vanglavõimud kohtusse tema väidetavalt ebainimliku kohtlemise eest vanglas, kaebas ka tuhandete alasti läbiotsimiste ja käte raudu panemiste üle.

Breivik väidab, et ta on kannatanud vanglas arvukate kuritarvituste ja piirangute all. Ta on oma advokaadile Øystein Storrvikile väitnud, et teda on 885 korral kästud läbiotsimiste ajal riidest lahti võtta.

Veel väitis Breivik, et tal on 3500 korral käed raudu pandud.