Norra ajalehe Dagbladet andmetel ei ole riigi vanglatel seaduslikku õigust kinnipeetavaid, kes on otsustanud minna näljastreigile, sunniviisiliselt toita, vahendab The Local.

„Patsiendil on õigus keelduda vereülekandest või näljastreigi lõpetamisest tõsise karistuse tõttu,“ seisab vangla eeskirjas.

Kui Breivik läheb näljastreigile, siis tuleb Skieni vangla tervisetöötajatel anda talle informatsiooni terviseriskide kohta, kuid sekkuna nad ei tohi. „On oluline, et isik oleks pidevalt informeeritud tema tervislikust seisundist ja ohtudest, mida kõnealune isik iseendale seab,“ öeldakse eeskirjas.

Oslo ülikooli õigusteaduse professori Aslak Syse sõnul on näljastreigil oleva inimese sunniviisiline toitmine Euroopa inimõiguste konventsiooni rikkumine.

Oma hiljutises kirjas Norra ja Rootsi meediale teatas Breivik, et kavatseb jätkata näljastreigiga kuni surmani. „Ma ei suuda enam taluda,“ lisas ta. Breiviku sõnul on tema tingimused vanglas pärast 2. septembrit märkimisväärselt halvenenud.

Paremäärmuslane kannab Skieni vanglas 21-aastast vanglakaristust kahe brutaalse terrorirünnaku eest 2011. aastal, mil ta pani plahvatama pommi valitsushoones Oslos, kus hukkus kaheksa inimest, ja avas seejärel tule noorte poliitikute laagris, kus tappis veel 69 inimest.