Võimul püsimise loogika Boriss Jeltsini järgsel Venemaal ei eelda mitte kõikuvat konsensuslikku soopinda pidi laveerimist, vaid võimu järjest tugevamat koondamist keskusesse, kirjutas Eesti endine suursaadik Venemaal Mart Helme Eesti Päevalehes.

Sellest aspektist on igati ootuspärane tervest taktikaliste käikude reast koosnev sõjaretk regiooniliidrite vastu, mille viimased killustatuse tõttu paratamatult kaotavad, märkis Helme. "Veelgi ootuspärasem on aga Putini hoogu koguv sõjakäik oligarhide vastu, mille juhatas sisse meediamagnaat Vladimir Gussinski arreteerimine."

Helme sõnul on ilmne, et kogu oligarhidevastase kampaania teravik on suunatud Venemaal vihatud Boriss Berezovski vastu, keda lihtsad venemaalased ei salli, kuna ta on rikas juut. Enne president Boriss Jeltsini tagasiastumist möödunud aasta lõpul väitis Venemaa ajakirjandus, et Venemaa tegelik juht on just oligarh Berezovski.

"Berezovski langemiseta ei saa Venemaal rääkida võimu lõplikust koondumisest Putini kätte," kirjutas Helme ajalehekommentaaris. "Seda kinnitab ka Berezovski käitumine viimastel nädalatel, eriti tema apelleerimine avaliku arvamuse toetusele." Helme lisas, et arvatavasti laheneb Venemaa presidendi ja oligarhide vastuolu juba lähikuudel Putinile soodsalt.

"Massid ootavad Berezovski pead, just Berezovski poliitilise hävingu demonstreerimine vene hulkadele tagaks Putinile sellise poliitilise tugevusvaru, et ta võib Venemaa ja vene rahvaga vähemalt kümme aastat teha, mida vajalikuks peab," kirjutas endine kõrge diplomaat.

Helme sõnul soovib Putin taastada Venemaad kui suurriiki ja soovib selle raames taastada ka kontrolli Balti riikide üle.

"Meenutagem tema kabinetis rippuvat Peeter I portreed, küsimus on pigem kontrolli vormis ja selle saavutamise viisides," kirjutas Helme.