Uue lepingu kohaselt nimetatakse Kreeka naabrit Põhja-Makedooniaks, vahendab uudistekanal BBC.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles, et tegu oli julge, ajaloolise ning vajaliku sammuga. Tulised vaidlused Makedoonia nime ümber algasid Jugoslaavia lagunemise päevist, mille osa piirkond oli. Kreekat häiris, et Makedoonia nimi justkui eeldab, et ta koosseisu kuulub ka Põhja-Kreekas asuv samanimeline provints.

Riigijuhid kuulutasid leppe välja teisipäeval ning on selle nimel edasi pingutanud protestidele vaatamata. Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja tema Makedoonia kolleeg Zoran Zaev vaatasid, kuidas nende välisministrid allkirjastasid lepingu Prespa järve ääres Kreeka põhjapiiri juures. Lepet peavad tunnustama veel mõlema riigi parlamendid ja Makedoonia rahvas.

Mõlema riigi rahvuslaste arvates õõnestab lepe nende identiteeti. Kreeka peaminister Alexis Tsipras elas pühapäeval üle usaldushääletuse, kus teda süüdistati möönduste tegemises.

Sellegipoolest ei ole nimemuutus veel raudkindel. Makedoonia parlament peab selle heaks kiitma, millele järgneb sügisel referendum. Kui sealsed valijad toetavad lepet, peab Makedoonia muutma enda põhiseadust, mis on põhiline Kreeka nõue. Esimeseks takistuseks siin on Makedoonia president Gjorge Ivanov, kes keeldub lepingule alla kirjutamast. Sellegipoolest on tal vetoõigus, ent see ei ole veel lõppmäng, sest kui teisel lugemisel läheb lepe läbi, siis peab ta kindlasti dokumendi allkirjastama. Veel peab kokkulepe läbima Kreeka parlamendi, mis on samuti hägune protsess.