Mais presidendiametisse asunud Macron on varem nimetanud neid Vene meediakanaleid valeliku propaganda levitajateks ja mõjutamisorganiteks, vahendab AFP.

„Me kavatseme välja arendada oma õiguslikud vahendid demokraatia kaitsmiseks valeuudiste vastu,” ütles Macron uusaastakõnes pressile.

Eelnõu üksikasjad avaldatakse lähinädalatel, teatas Macron, kuid ta ütles ajakirjanikele, et meediat sunnitakse muu hulgas avaldama kõik nende sisu toetajad, et suurendada läbipaistvust.

Kohtunikud saavad õiguse anda käsk valeuudiste mahavõtmiseks, ligipääsu blokeerimiseks seadust rikkuvatele veebilehtedele ning valesid levitavate sotsiaalmeediakontode sulgemiseks, teatas Macron.

Prantsusmaa audiovisuaalse meedia järelevalveorgani volitusi suurendatakse, et see saaks paremini „võidelda välisriikide kontrollitud või mõjutatud telekanalite destabiliseerimiskatsete vastu”, lisas Macron.

See võimaldaks selliste kanalite Prantsusmaal tegutsemist lubavate kokkulepete peatamist või tühistamist, ka nende internetis avaldatavat sisu arvesse võttes.

RT-l ja Sputnikul on mõlemal prantsuskeelsed veebilehed ning ühisel pressikonverentsil Venemaa presidendi Vladimir Putiniga mullu mais süüdistas Macron neid laimavate valede ja valeliku propaganda avaldamises.

Pärast seda on RT käima pannud ka prantsuskeelse telekanali, mis on järelevalveorganid valvele ajanud.

Macroni presidendikampaania ajal lekkis internetti tuhendeid sisedokumente, mida ta nimetas demokraatia destabiliseerimise katseks nagu oli juba aset leidnud USA-s.

Eile ütles Macron, et tuhanded propagandakontod sotsiaalmeedias levitavad kogu maailmas kõigis keeltes valesid, mis on välja mõeldud poliitikute, avaliku elu tegelaste ja ajakirjanike mustamiseks.