„Me ei ole kõiges ühel meelel, see on normaalne, see on demokraatia. Aga me vähemalt näitame, et oleme rahvas, kes ei karda rääkida, mõtteid vahetada ja väidelda,” kirjutas Macron oma „kirjas prantslastele”, vahendab AFP.

Macroni algatus järgnes üheksandale järjestikusele laupäevale, kui Prantsusmaal toimusid kollaste vestide meeleavaldused. Osavõtjaid oli seekord taas rohkem, aga vägivalda vähem kui varasematel kordadel.

Macron loodab, et naasmine kaasavama demokraatia juurde, mis oli tema 2017. aasta presidendivalimiste kampaania üks põhijooni, rahuldab meeleavaldajate nõudmised suurema sõnaõiguse järele riigiasjades.

„Ma kavatsen muuta viha lahendusteks,” kirjutas Macron ja lubas „uut lepingut rahvaga”.

Siiski tegi Macron selgeks, et tema tagasiastumise küsimus ei ole päevakorral, ja ütles, et debatid maksude, demokraatia, keskkonna ja sisserände üle ei ole ei valimised ega referendum.

Reaktsioonid kollaste vestide hulgas olid erinevad. Mõned tervitasid Macroni kirja, aga paljud nimetasid seda valitsuse suitsukatteks.

„Debatt tähendab kõige arutamist. Kui öelda, et me hakkame väitlema, aga mitte selle, selle, selle ja selle üle... seda nimetatakse „olge vait ja kuulake mind”,” ütles kollaste vestide liikumise üks väljapaistvamaid tegelasi Maxime Nicolle YouTube’i videos.

Eelmisel nädalal avaldatud küsitlusele vastanutest kavatses 32 protsenti debatist osa võtta, aga 70 protsenti ütles, et ei usu, et see viiks märkimisväärse muutuseni.

Küsimuste hulgas, mille üle hakatakse väitlema on: „Milliseid makse tuleks teie arvates kõigepealt alandada?”, „Kas mõned avalikud teenused, mis on vananenud või liiga kallid, tuleks kaotada?”, „Millised konkreetsed ettepanekud kiirendaksid teie arvates meie keskkonnaalast üleminekut?” ja „Kas me peaksime kasutama rohkem referendumeid?”

Küsimus sisserände kohta on järgmine: „Kui meie varjupaigakohustused on täidetud, kas te soovite, et parlament saaks seada iga-aastased eesmärgid?”

Kuigi Macron kinnitas, et ei ole keelatud küsimusi, ütles ta, et kõne all ei ole surmanuhtluse taastamine, abordi keelustamine või varjupaiga taotlemise õiguse kaotamine.

Veel ütles Macron, et valitsus ei vaata üle samme, mis on astutud investeerimise julgustamiseks ja töö rohkem maksma panemiseks. Seda nähakse vastusena kollaste vestide nõudmisele taastada varamaks, mille Macron eelmisel aastal suure sissetulekuga inimeste jaoks osaliselt kaotas.