Kolmepäevase visiidi kokkuvõtteks kritiseeris Macron korduvalt Trumpi isolatsionistlikke põhimõtteid, vahendab Reuters.

Macron ütles, et USA osalemine ülemaailmses kogukonnas on eluliselt tähtis ning Trumpi vastuseis Pariisi kliimakokkuleppele ja rahvusvahelistele kaubanduslepetele on lühinägelik.

Macron võttis sihikule isegi Trumpi kuulsa kampaaniahüüdlause ja kutsus USA-d „tegema meie planeedi taas suureks”.

Trumpi nimepidi mainimata esitas Macron väljakutse tema protektsionistlikele ja natsionalistlikele algatustele ning ütles, et tänapäevastele majanduslikele ja julgeolekuprobleemidele tuleb vastata jagatud ülemaailmse vastutustundega, mis „põhineb multilateralismi uuel tõul”.

„Ühendriigid on see, kes leiutas selle multilateralismi. Teie olete need, kes nüüd peavad aitama seda säilitada ja taasleiutada,” ütles Macron.

Macron ütles, et rahvusvaheline tuumakokkulepe Iraaniga, mida Trump on teravalt kritiseerinud, ei ole täiuslik, kuid peab kehtima jääma, kuni on leitud asendus.

„On tõsi öelda, et see kokkulepe ei pruugi puudutada kõiki muresid ja väga tähtsaid muresid,” ütles Macron. „Aga me ei tohiks sellest loobuda ilma, et meil oleks midagi olulist selle asemel. See on minu seisukoht.”

Trump otsustab 12. mail, kas taastada USA majandussanktsioonid Iraanile, mis oleks esimene samm, tuumakokkuleppe lõpetamiseks.

Macron ütles ka, et on kindel, et USA naaseb lõpuks Pariisi kliimakokkuleppesse, mille eesmärk on võidelda ülemaailmse soojenemise vastu.

„Töötagem koos, et teha meie planeet taas suureks,” ütles Macron. „Me tapame oma planeeti, tunnistagem seda, ei ole planeeti B.”

Macroni kõne kutsus esile sagedasi kiiduavaldusi ja aplause, eriti demokraatidest kongresmenide poolt, kui Macron Trumpi vaated sihikule võttis.