Praegu tuntakse ligi 70 rottidega edasikanduvat haigust, kuid karta on, et neid võib olla kümneid rohkem, hoiatati Austraalias toimunud rahvusvahelisel teaduskonverentsil.

“Rotid on tohutu haiguste reservuaar. Seoses rahvastikutiheduse suurenemisega on tõenäolisem kui kunagi varem, et sagenevad ka rottidega levivad rasked haigused,” ütles üks konverentsil osaleja.

Rotid on linnaelanikke ja põllumehi kiusanud iidsetest aegadest peale, kuid seni pole leitud tõhusaid vahendeid, millega neid takistada haigusi levitamast ja viljasaake hävitamast.

Iga inimolendi kohta sünnib maailmas kümme rotti, kuigi paljud neist ei ela rohkem kui mõned kuud.

Peale tüüfuse ja muhkkatku kannavad rotid näiteks ka potentsiaalselt surmava leptospiroosi baktereid, mis nende uriini kaudu vette ja toiduainetele sattub.

Ainuüksi Tais registreeriti 2000. aastal 6.000 leptospiroosi juhtu ning sellesse tõppe suri 350 inimest. Hindsi sõnul võisid aga rotid süüdi olla veel paljudes surmajuhtumites, mille põhjuseks märgiti tundmatut päritolu palavik.

Aasia põllumehed on kaua võidelnud oma rotipopulatsioonide piiramise nimel, kuid teisest küljest on rotid piirkonnas hinnatud toiduartikkel ja sütel grillituna lausa delikatess. Igal aastal ostetakse ja müüakse Mekongi delta turgudel umbes 35 miljonit rotti.