WikiLeaks paneb eeldatavasti internetti kolm miljonit faili materjalidega, mis sisaldavad USA diplomaatide suhtlust ja konfidentsiaalseid seisukohti riikide kohta nagu Austraalia, Suurbritannia, Kanada, Iisrael, Venemaa ja Türgi, vahendas BNS.

USA diplomaadid loobusid tänupühadepuhkusest ja tõttasid asukohamaade välisministeeriume hoiatama, lootes nii suurema viha ära hoida, sest tõenäoliselt on WikiLeaksi materjalide hulgas eravestlusi, milles diplomaadid ei ole avalikus suhtluses pruugitavate viisakustega vaeva näinud.

“WikiLeaks on täiesti kohutavaks takistuseks minu töös, mis seisneb võimaluses inimestega konfidentsiaalselt asju arutada. Ma ei saa aru nende dokumentide avalikustamise motiivist,” ütles USA suursaadik Iraagis James Jeffrey.

“Nendest ei ole abi, nad lihtsalt kahjustavad meie võimet siin oma tööd teha,” kurtis ta ajakirjanikele.

USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen kutsub WikiLeaksi sellest “äärmiselt ohtlikust” paljastusest loobuma.

“Ma loodan, et need, kes selle eest vastutavad, mõtlevad millalgi vastutusele, mis neil on elude eest, mida nad ohtu seavad… ning lõpetavad selle informatsiooni lekitamise,” sõnas Mullen usutluses CNN-ile, mis läheb eetrisse pühapäeval.

WikiLeaksi plaani taunis ka USA välisministeeriumi pressiesindaja Philip Crowley, öeldes, et niisugune inimeste elu ohtuseadmine on vastutustundetu.

Välisminister Hillary Clinton on võtnud oodatava lekke asjus ühendust Saksamaa, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Afganistani liidritega.

Vene ajaleht Kommersant kirjutas, et dokumendid sisaldavad muu hulgas USA diplomaatide vestlusi Vene poliitikutega ja mõne kohta neist antakse üsna “ilustamata” hinnanguid.

Vene välisminister Sergei Lavrov nimetas dokumentide lekitajaid “internetis ringi jooksvateks pisivarasteks”.

WikiLeaks ei ole öelnud, mida tema järgmine leke sisaldab, teatatud on vaid, et see selles on seitse korda rohkem dokumente kui Iraagi-lekkes, mille raames pandi internetti üles 400.000 salajast dokumenti.

Lekke aeg ei ole samuti teada, kuid seda oodatakse selle nädala lõpus või järgmise alguses.