Mitmed riigid soovivad USA juhitud okupatsiooni võimalikult kiiret lõppemist Iraagis.

Iraagi sõja ägedad vastased Prantsusmaa, Venemaa, Saksamaa ja Indoneesia tervitasid Saddami vahistamist.

Kuid paljud palestiinlased, kes nägid Saddamis kangelast, reageerisid hämmingu ja nukrusega. Äärmusrühmituse Hamas nimetas Iraagi endise liidri tabamist araablaste ja moslemite solvamiseks ning hoiatas, et USA-l tuleb maksta oma tegevuse eest ränka hinda.

Aasia aktsiaturud liikusid ülespoole, kuld ja võlakirjad odavnesid ning dollar tõusis esmaspäeval, kuid ekspertide hinnangul on selline tendents lühiajaline, kuna investorid muretsevad globaalse julgeoleku ja USA eelarvepuudujäägi üle.

“See on oluline sündmus, mis peaks andma tugeva panuse Iraagi demokratiseerimisse ja stabiliseerimisse, võimaldades iraaklastel taas ise otsustada enda saatuse üle suveräänses Iraagis,” ütles Prantsuse president Jacques Chirac pühapäeval.

Iraagi sõja teine vastane ja ÜRO Julgeolekunõukogu mõjukas alaline liige Hiina oli sarnasel seisukohal.

“Me loodame, et viimane sündmuste areng Iraagis aitab Iraagi rahval võtta oma saatus enda kätesse,” tsiteeris uudisteagentuur Xinhua Hiina välisministeeriumi esindajat Liu Jianchaod.

Maailma suurima moslemikogukonnaga Indoneesia ning Bangladesh ja Tai avaldasid samasuguseid lootusi.

“Me loodame, et tema (Saddami) tabamine aitab kiirendada leppimisprotsessi ja üleminekut demokraatlikule valitsusele Iraagis, kus suveräänsus antakse Iraagi rahva kätesse,” ütles Indoneesia välisministeeriumi esindaja Marty Natalegawa.

Saddami vahistamine oli väga oluline USA president George W. Bushi ja Briti peaministri Tony Blairi jaoks, kuna Iraagi sõda ja hilisema okupatsioon on mõlema populaarsust märkimisväärselt vähendanud.

Bush tervitas “pimeda ja valulise ajastu” lõppemist Iraagi ajaloos, kuid hoiatas, et vägivalla kiiret vähenemist ei maksa loota. Sõjajärgses Iraagis on kallaletungides hukkunud rohkem USA sõdureid kui otseses sõjategevuses.

Saksa liidukantsler Gerhard Schröder ütles Bushile saadetud telegrammis: “Ma loodan, et (Saddami) tabamine aitab kaasa rahvusvahelise üldsuse ponnistusele Iraaki taastada ja stabiliseerida.”

Iraagi kukutatud diktaatoril, kelle kaks poega hukkus juulis tulevahetuses USA sõduritega, ei olnud välisriikides lähedasi liitlasi.

Araabia ja Lähis-Ida liidrid, kes olid sõja vastu, ei valanud Saddami pärast pisaraid.

“Saddam Hussein oli araabia maailma nuhtlus,” ütles Saudi Araabia suursaadik ÜRO-s prints Bandar bin Sultan.

“Kuni tema (Saddami) tapmise või tabamiseni oli alati karta, et ta võib tagasi tulla. See võttis Iraagi rahvalt tohutu psühholoogilise koorma,” lausus Austraalia valitsusjuht John Howard.

ÜRO peasekretäri Kofi Annani esindaja ütles, et Iraagi endise liidri vahistamine annab uue hoo Iraagi patsifitseerimise jõupingutustele.

Jaapani peaminister Junichiro Koizumi, kes kaalub, millal saata väed Iraaki, avaldas lootust, et Saddami kättesaamine aitab muuta Iraagi ohutumaks kohaks.

“Me loodame, et see viib (olukorra) paranemiseni,” ütles ta, lisades, et vägede läkitamine Iraaki sõltub eelkõige sealsest julgeolekusituatsioonist.

Põhja-Korea pole Iraagi eksliidri vahistamist kommenteerinud.

Iraan, millega Saddam pidas 1980. aastatel sõda, märkis, et kukutatud diktaator peab tegude eest vastust andma.

“Saddam peab astuma kohtu ette Iraagi ja Iraani rahva vastu sooritatud kuritegude eest,” ütles asepresident Mohammad Ali Abtahi.

Iisraeli peaminister Ariel Sharon õnnitles telefonitsi Bushi, kuid Palestiina liider Yasser Arafat ja valitsus hoidusid kommentaaridest.