Lužkovi ütles ajakirjanikele, et Moldova presidendi kohusetäitja Mihai Ghimpu poolt 28. juuni okupatsiooni päevaks nimetamine „provokatsiooniline samm moonutada reaalset ajalugu", vahendab Interfax.

„See pole mitte ainult mittesõbralik samm, see on avalik Venemaa vastase vaenulikkuse näitamine," märkis Moskva linnapea. Ta rõhutas, et Ghimpu avaldus kõlab seda enam pühaduse teotamisena kui hiljuti „terve maailm tähistas nõukogude rahva Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 65. aastapäeva".

Moskva meer kutsus kaasmaalasi üles selle peale loobuma Moldova kaupade ostmisest: „Ei tohi sellesse suhtuda ükskõikselt ja osavõtmatult. Meie, Ühtse Venemaa Moskva liikmed kutsume moskvalasi ja kõiki venemaalasi üles lõpetama ükskõik millise Moldova toodangu ostmisest sinnamaani, kuni tema valitsejad ei tühistas oma metsikut otsust ja ei vabanda oma ja Venemaa kodanike ees."

28. juunil 1940 sisenes Punaarmee Saksamaaga sõlmitud MRP pakti alusel Rumeenia koosseisu kuuluvasse Bessaraabiasse ja Põhja-Bukoviinasse, millest sai koos Transnistriaga Moldaavia NSV. Kuni 1990. aastani tähistati seda kui Nõukogude Liiduga ühinemise päeva.